Norintiems susirasti darbą pataria mokėti dvi užsienio kalbas ir greitai mokytis

Norintiems susirasti darbą pataria mokėti dvi užsienio kalbas ir greitai mokytis

Susirūpinti savo karjera verslininkai ragina dar mokykloje, o baigus universitetą patariama mokėti bent dvi užsienio kalbas, gebėti greitai mokytis ir pritapti. Karjeros specialistai sako, lietuviai jau supranta, kad mokytis reikia visą gyvenimą, juolab, kad daugumos ateities profesijų dar nežinome.

Karjeros dienose Kauno technologijos universitete studentus daryti karjerą Lietuvoje ragino per šimtą valstybinių ir verslo įmonių.

Darbdaviai prognozuoja, kad ateinančius penkerius metus kūrybingų jaunų darbuotojų rasti bus sunku, o dabar jaunimas esą dažnai pervertina savo jėgas – karjeros laiptais nori kopti itin sparčiai. Kai kurie verslininkai sako, reikėtų keisti ir studentų praktikos tvarką – įprastinio mėnesio neužtenka, geriau būtų trys.

„Kiekvienas jaunas žmogus, baigęs universitetą turėtų labai gerai mokėti dvi kalbas, pirmas dalykas, kita pusė – turi turėti labai gerą asmeninių savybių bagažą ir trečias dalykas, turi mokėti greitai mokytis ir adaptuotis įvairiose situacijose“, – kalbėjo UAB „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas.

„Susirūpinti savo karjera reikia jau mokykloje, jau reikia pažiūrėti kokie yra žmogaus gabumai, kokie polinkiai, ir jam jau reikia patarti mokyklos suole, ką jis darys ateityje, nes jūs nepamirškite, kad profiliavimas, egzaminai, dalykiniai pasirinkimai jau tada prasideda“, – pastebėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Verslininkai ir karjeros specialistai teigia, kad dešimtukais baigtas universitetas negarantuoja gerai mokamo darbo. Svarbiausia, širdžiai miela profesija ir gebėjimas mokytis – esą daugelio ateities profesijų kol kas nežinome.

„Tai yra natūralus procesas ir kadangi žmonės dabar jau yra beveik visi įpratę, kad reikia mokytis visą gyvenimą, tai naujų profesijų išmokimas irgi yra labai natūralus dalykas.

Tikrai nereikėtų daryti kažkokio mito ar baubo iš to, kad kaip čia bus, kaip aš save parduosiu, ar kaip parduosiu savo įgūdžius, jei aš nežinau, kokios bus ateities profesijos“, – sakė KTU Karjeros centro vadovė Jolantė Kavalė.

Darbo biržos duomenimis, registruotas jaunimo iki 24 metų nedarbas Lietuvoje kiek viršijo 6 proc., tai maždaug 1 proc. mažiau palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder