Neteisėtas noras pasilikti litų

Neteisėtas noras pasilikti litų

Konstitucinio Teismo aiškintojų dvasia jau persismelkė ir į Seimo Teisės departamentą. Teisininkams vienus įstatymus taisyti kasmet galima, kitus draudžiama. Pavyzdžiui, parlamentarų siūlymas dar neišmesti iš apyvartos išimtų litų (kai tokia neaiški euro zonos ateitis) iškart pripažintas neteisėtu.

Siūlymas Lietuvos bankui saugoti mūsų nacionalinę valiutą litą iki 2019 m. sausio 1 d. prieštarauja Euro įvedimo įstatymui. Jame nurodyta, kad „Lietuvos bankas atlieka išimtų iš apyvartos litų banknotų ir monetų naikinimą“ - tokias nutarimo projekto „Dėl nacionalinės Lietuvos valiutos lito saugojimo“ išvadas pateikė Seimo teisininkai.

Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad litų atsargas išsaugoti pasiūlęs Seimo narys Petras Gražulis nori Lietuvos bankui nustatyti papildomą įstatyme neįtvirtintą funkciją. O juk Euro įvedimo įstatyme jau nurodyta, kad Lietuvos bankas tik naikina iš apyvartos išimtus litų banknotus ir monetas. Teisininkų išvadoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad tokiam pasiūlymui įgyvendinti reikėtų papildomų lėšų.

Ar tokia išvada pagrįsta? Ekspertų manymu, litų naikinimas gerokai brangiau atsieina nei jų laikymas saugykloje.

Seimo narys P.Gražulis nutarimo projektą Lietuvos bankui išsaugoti nacionalinę valiutą litą iki 2019 m. sausio 1-osios įregistravo pernai gruodžio pabaigoje. Tokį sprendimą parlamentaras siūlo Seimui priimti išanalizavęs užsienio šalių finansų ekspertų pranešimus, kad euras gali išnykti iki 2020 m. Anot jo, tokiu atveju Lietuvos gyventojams turėtų būti suteikta galimybė įsigyti Lietuvos nacionalinę valiutą litą už simbolinę kainą.

Pavyzdžiui, Kipras pasiliko savo nacionalinės valiutos atsargas numatydamas, kad jų ateityje dar gali prireikti.

Nuosprendis

Pagal Lietuvos banko nustatytą tvarką, iš apyvartos surinkti lietuviškų litų banknotai bus susmulkinti iki mažyčių atplaišėlių, iš kurių neįmanoma atgal sudėti pinigo. Monetos bus deformuotos ir parduotos kaip metalo laužas užsienio valstybėms (Lietuva neturi tinkamos technikos apdoroti metalų, jų atskirti ir išlydyti).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder