Nesurinktos pajamos bus kompensuotos

Nesurinktos pajamos bus kompensuotos

Pernai pajamų plano neįvykdžiusioms savivaldybėms Vyriausybė planuoja skirti papildomus 15 mln. litų. Šią sumą pasidalys keturios šalies savivaldybės - Kauno miesto, Jurbarko, Druskininkų ir Trakų rajono.

Finansų ministerijos duomenimis, visų savivaldybių prognozuojamos 2013 metų pajamos sudarė 2,86 mlrd. litų. Tačiau savivaldybės surinko net daugiau -pajamų planas įvykdytas 102,5 proc. ir iš viso surinkta 2,94 mlrd. litų. 49 savivaldybės gavo 92 mln. viršplaninių pajamų, o 11 savivaldybių biudžetai 2013 metais gavo 20 mln. litų pajamų mažiau, nei buvo numatyta.

Keturioms pajamų plano neįvykdžiusioms savivaldybėms Vyriausybė planuoja papildomai paskirstyti 15 mln. litų padengti iki vienodo negautų pajamų lygio (99,283 proc. prognozuotų pajamų). Ši suma bus paskirstyta 4 šalies savivaldybėms. Daugiausia gaus Kauno miesto savivaldybė, nesurinkusi 13,28 mln. litų. Trakų rajono savivaldybei papildomai bus skiriami 1,3 mln. litų, Druskininkų - 358,9 tūkst. litų, o Jurbarko - 51 tūkst. litų.

Gautas lėšas savivaldybės pirmiausia turės naudoti esantiems įsiskolinimams padengti.

Trakų rajono savivaldybės meras Vytautas Zalieckas sako, kad 2013 metų pajamų planas buvo neįvykdytas dėl to, kad apsiskaičiavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). „Inspekcija buvo apskaičiavusi didesnį nekilnojamojo turto mokesčio surinkimą, dėl to ir susidarė pajamų plano nesurinkimas. Labai tas mums pasijuto metų pabaigoje. Ėjome nemokamų atostogų, reikėjo su rangovais peržiūrėti skolų grąžinimo grafikus, kad galėtume vėliau atsiskaityti už statybos rangos darbus“, - aiškino rajono meras.

O štai Jurbarko rajono meras Ričardas Juška sako, kad savivaldybė negavo planuotų pajamų, nes Finansų ministerijos prognozės buvo pernelyg optimistinės.

„Visi vertina galutinį rezultatą - surinktos ar nesurinktos pajamos. Bet niekas nedaro analizės, nepažiūri, koks planas buvo nustatytas toms pajamoms surinkti. Pavyzdžiui, iki krizės mes surinkdavome iki 15 mln. pajamų. Kai prasidėjo krizė ir pajamų planas mums buvo nustatytas perpus mažesnis - 7-8 mln. litų, - mes jį netgi viršijome. Logiška, kad iškart darbo vietų 50 proc. nesumažėjo. Bet dabar mums planuota 11-12 mln. litų suma, neatsižvelgiant į realią padėtį, kuri taip sparčiai negerėja. Planas buvo per daug optimistinis, todėl ir susidarė trūkumas“, - aiškino R.Juška.

Kauno miesto savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius taip pat aiškino, kad savivaldybėje 13 mln. litų pajamų trūkumas atsirado dėl pernelyg optimistinio pajamų surinkimo plano.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder