Nelegalus darbas mažina socialinio draudimo išmokas

Nelegalus darbas mažina socialinio draudimo išmokas

Verslas vis mažiau toleruoja nelegalų atlyginimo mokėjimą, tačiau skaičius gyventojų, kurie oficialiai gauna mažesnes pajamas nei minimalus atlyginimas, tebėra didelis.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra") palaiko tradicinę akciją „Šalyje nėra vietos šešėliui" ir kviečia draudėjus nemokėti, o darbuotojus - nepriimti atlyginimo už darbą „vokeliuose".

"Gaudamas nelegalų atlyginimą gyventojas pirmiausiai rizikuoja savo paties gerove. Jeigu suserga nelegaliai dirbantis asmuo arba jei įvyksta skaudesnė nelaimei, jo šeima gali likti be ligos pašalpos ar kitų socialinių išmokų. Be to, senatvėje toks darbuotojas gaus gerokai mažesnę pensiją", - sako Mindaugas Sinkevičius, „Sodros" direktorius.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad per pastaruosius metus situacija skaidraus atsiskaitymo su darbuotojais srityje pamažu gerėja.

„Atlyginimų mokėjimo „vokeliuose” ar kitų schemų su darbo vieta susijusių mokesčių mažinimo srityje naudojimas vis mažiau toleruojamas, vis daugiau verslo atstovų mano, jog Lietuvos įmonės po truputį traukiasi iš šešėlio", - teigiama bendrovės „Rait" ir iniciatyvos „Baltoji banga" atlikto tyrimo ataskaitoje.

Vis dėlto paskutiniais „Sodros" duomenimis, iš daugiau kaip 1 mln. visų darbuotojų 16,7 proc. asmenų oficialiai gauna mažesnes pajamas nei nustatytas minimalus mėnesinis atlyginimas. Tikėtina, kad bent dalis šių asmenų dalį pajamų gauna „vokeliuose". Dėl to jie patys praranda socialines garantijas, o didesnė mokesčių našta tenka sąžiningiems piliečiams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder