Neįkandami lietuviški agurkai atpigs po Velykų

Neįkandami lietuviški agurkai atpigs po Velykų

Prekybos centruose jau pilna šviežių lietuviškų agurkų, tačiau dauguma pirkėjų neskuba jų krautis į krepšius, laukia, kol atpigs. Augintojai ryškesnius kainų pokyčius žada tik po Velykų.

Skanūs, bet brangūs

Pirmųjų lietuviškų šiltnaminių agurkų, prekybos centruose pasirodžiusių pirmą kovo savaitę, didmeninė kaina buvo 10 litų, dabar nusileido iki šešių. Parduotuvėse šviežių lietuviškų agurkų kainos keičiasi dažnai ir svyruoja nuo 8 iki 10 litų.

„Kainos panašios kaip ir pernai tuo metu, didesnių pokyčių rinkoje neįvyko“, - „Respublikai“ tvirtino kooperatyvo „Kietaviškių gausa“ vadovas Gediminas Rukša.

Jis neslepia, kad augintojai pajėgūs patiekti daugiau agurkų, bet švieži ilgavaisiai ir trumpavaisiai užsiguli sandėliuose. Nesunku nuspėti, kad pirkėjai laukia atpigimo. „Parduok po litą - bemat išpirks, bet mes to negalime daryti, užauginti šviežius agurkus iki kovo pradžios brangiai kainuoja“, - teigia G.Rukša.

Taip anksti agurkų priaugina vienintelis kooperatyvas „Kietaviškių gausa“. Kiti augintojai agurkus pasėjo ir skins vėliau, balandžio pradžioje.

„Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė teigia, kad iš lietuviškų šviežių daržovių agurkai pirmieji atsiranda parduotuvėse. Pavasarį pirkėjų akys krypsta į lentynas su šviežiu derliumi, tačiau taip labai vertinamų lietuviškų šviežių ridikėlių, morkų, špinatų, salotų ir kitų daržovių dar nėra, juos tenka atsivežti iš kitų Europos šalių, kur sąlygos juos užauginti palankesnės. Šviežios bulvės atvežtos net iš Maroko.

Atėjo laikas renovacijai

Šiltnamių asociacijos vadovas Antanas Šležas teigia, kad po pernykštės vasaros suskaičiavę visas išlaidas augintojai priėjo prie išvados, jog agurkų auginimo sąnaudos gerokai padidėjo. Šiltnamių ūkis nerenovuotas, iš 30 hektarų naujų šiltnamių tėra 7 hektarai. „Jei neatsiras lėšų renovacijai, neatpigs energetiniai resursai, kitais metais anksti pavasarį lietuviškų agurkų, užaugintų šildomuose šiltnamiuose, gali ir nebebūti“, - tvirtina A.Šležas.

Augintojai jau kelintus metus prašo pridėtinės vertės mokestį agurkams sumažinti iki 9 proc., tačiau dėl šių prašymų tik diskutuojama, politikai nesiryžta priimti sprendimų.

Agurkų augintojai teigia ilgai laukę savo eilės ir pavydžiai stebėję, kiek daug paramos gavo, kiek naujos technikos prisipirko ūkininkai, kaip suklestėjo grūdų, galvijų augintojai. Jie irgi nori renovuoti šiltnamius, tačiau tvirtina, kad vieni, be finansinės paramos to atlikti nepajėgtų.

Šiltnamių verslas perspektyvus. Daug jaunų žmonių, padirbėjusių Airijoje, Didžiojoje Britanijoje ir mačiusių, kaip tvarkomasi šių šalių šiltnamių ūkiuose, esą norėtų pradėti savo verslą Lietuvoje ir iš jo pragyventi. „Tegu parvažiuoja, sudarykime jiems sąlygas legaliai dirbti ir užsidirbti. Lietuvos šiltnamiuose galima auginti ne chemizuotą, o švarią produkciją, sukurti naujų darbo vietų. Tačiau kol kas jaučiamės užmiršti“, - apgailestauja Šiltnamių asociacijos prezidentas.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder