Naujoji užstato sistema netapo iššūkiu

Naujoji užstato sistema netapo iššūkiu

Vasarį pradėjusi veikti naujoji užstato sistema sulaukė nemenko klaipėdiečių susidomėjimo - uostamiestyje į taromatus per mėnesį nukeliavo šimtai tūkstančių pakuočių. Nors neaiškumų tarą grąžinantiems piliečiams kyla mažiau, visgi dalis stebisi, kad taromato burna nesutinka priimti kai kurių stiklinių butelių, į kuriuos buvo išpilstyti brangesni gėrimai.

Turbūt natūralu, kad užstato sistemos pagrindiniais naudotojais tapo benamiai - jų taikiklyje atsidūrė ne tik alaus buteliai, bet ir kitų alkoholinių ar gaiviųjų gėrimų pakuotės, kurios taromato būdelėje pavirsta į 10 centų. Visgi iš šiukšliadėžės traukiamos pakuotės ne visada jų veidus papuošia šypsena - taros ženklu nepažymėtus butelaičius tenka tėkšti atgal, o ištuštinti stipriųjų gėrimų buteliai lieka net nepaliesti.

Brangių gėrimų butelių nereikia

2,5 tūkst. - maždaug tiek įvairių pakuočių šiuo metu dalyvauja nuo vasario 1 d. veikiančioje pakuočių užstato sistemoje. Parduotuvėse palengva dingsta taros ženklu nepažymėtos pakuotės, o per vasarį visoje Lietuvoje į taromatus buvo sumesta per 4 mln. įvairiausių gėrimų butelių.

Naujosios užstato sistemos architektais vadinamos VšĮ "Užstato sistemos administratorius" (USA) vadovas Gintaras Varnas "Vakarų ekspresui" patvirtino, kad užstato sistema apima į stiklinę, plastikinę ir metalinę pakuotę (skardines) išpilstytą alų, alaus kokteilius, sidrą, kitus fermentuotus gėrimus, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus, girą, taip pat visų tipų vandenį, sultis, nektarą, tačiau joje nelaukiami vyno, jo kokteilių ar stipriųjų alkoholinių gėrimų stikliniai buteliai.

Šį sprendimą priėmė Aplinkos ministerija, tačiau, anot G. Varno, čia buvo atsižvelgta į kitų užstato sistemą turinčių šalių patirtį, kuriose minėti buteliai taip pat nepriimami.

"Apskritai užstato sistema kuriama todėl, kad nebūtų teršiama aplinka - paupės, ežerai ir panašiai. Žmonės į gamtą dažniausiai vežasi lengvuosius alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus, o, pavyzdžiui, konjaką ar degtinę, žymiai rečiau. Stiprieji gėrimai dažniau vartojami namie arba restorane, todėl drastiškų priemonių tokiems vartotojams nuspręsta netaikyti, kadangi daugelis jų stiklą vis tiek rūšiuoja ir išmeta į atitinkamą konteinerį", - tvirtino vadovas.

G. Varnas pažymi, kad stiprus alkoholis yra gerokai brangesnis, tad 10 centų dydžio užstatas greičiausiai nemotyvuotų pirkėjų ieškoti, kaip tokį butelį atiduoti, o tokios atliekos iš namų ar restoranų vis tiek nenukeliaus į paežerę ar pamiškę.

Klaipėdiečiai grąžina

Šiuo metu uostamiestyje veikia daugiau nei 30 taromatų, o dar maždaug 20 vietų tara surenkama rankiniu būdu. Panašu, kad klaipėdiečiams naujovės atnešė nemažai susidomėjimo. Pavyzdžiui, vien "Rimi" tinkle 8 taromatuose (vienas iš jų stovi Dituvoje) per vasarį buvo surinkta 75 tūkst. vienetų pakuočių. 12 taromatų turinčio tinklo "Iki" atstovams nepavyko suskaičiuoti, kiek pakuočių buvo priimta uostamiestyje, tačiau visoje Lietuvoje praėjusį mėnesį į prekybos centrus grįžo per 1,2 mln. pakuočių. "Maxima" tinklo parduotuvėse uostamiestyje per vasarį buvo atiduota apie 150 tūkst. pakuočių.

UAB "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė patvirtino, kad pirkėjai per vasarį įprato prie naujos tvarkos.

"Nedidelių problemų kilo pačioje sistemos veikimo pradžioje - dėl čekių išgryninimo, dėl priimamos taros duomenų bazių, parduotuvėms teko apmokyti pirkėjus, kaip elgtis su taromatais, spręsti jų skundus sutrikus taromato veiklai. Dabar didesnė dalis problemų jau išspręsta - pirkėjai naudojasi taromatais sklandžiai, skundų praktiškai nebepasitaiko", - sakė G. Bielskytė.

"Nors užstato sistema pradėjo veikti nuo vasario 1 d., mūsų pirkėjai vis dar pratinasi prie jos. Ne visi jau pradėjo naudotis taromatais, nes prekyboje vis dar yra pakuočių, kurios yra be depozito ženklo", - tvirtino "Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

USA direktorius G. Varnas neslėpė, jog natūralu, kad visiems Lietuvos gyventojams vienu sykiu tapus naujos sistemos naudotojais kyla bėdų ir neaiškumų.

"Ne visiems viskas iš karto pavyksta ir yra aišku. Kita vertus, sistema startavo pereinamuoju laikotarpiu, kai rinkoje yra užstatinių ir neužstatinių pakuočių. Tai pirkėjus šiek tiek klaidina, kadangi atsiranda manančių, kad taromatai priims senas pakuotes", - tvirtino G. Varnas.

Faktas, kad per mėnesį visoje Lietuvoje žmonės net milijoną kartų išbandė taromato galimybes, rodo žmonių susidomėjimą naujove. Visgi apie "maksimalias apsukas" šnekėti sunku, kadangi, kaip ir minėta, rinkoje yra nemažai senų pakuočių. Visgi nuo gegužės pirmosios prekyboje nebegalės būti specialiu ženklu nepažymėtų pakuočių, tad tikimasi, jog į taromatus plūs daug daugiau butelaičių.

"Nepamirškime, kad gėrimai yra sezoninė prekė. Skaičiuojame, kad šiemet "pikiniais" vasaros mėnesiais per dieną surinksime apie 2 milijonus pakuočių", - sakė G. Varnas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder