Mokesčio spaudai nesumažino

Mokesčio spaudai nesumažino

Spektaklis Seime dėl mažesnio, 9 proc. dydžio, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grąžinimo spaudai, tęsiasi. Vakar Vyriausybė, nepateikusi Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetui oficialios savo išvados, sužlugdė balsavimą. Politikai niekaip nesiryžta atlaisvinti kilpos ant smaugiamos spaudos kaklo.

Nors didžiausia Seimo frakcija Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai, nepaklausė savo partijos vedlio, Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus, ir buvo nutarusi balsuoti už šio įstatymo priėmimą, tačiau vien gerų pavienių Seimo narių norų neužteko. Vyriausybė nepateikė oficialios savo išvados dėl šio projekto. Todėl balsavimas buvo atidėtas.

"Vyriausybės išvada turėjo būti pateikta raštu. Premjero Andriaus Kubiliaus postringavimų iš tribūnos neužteko", - "Vakarų ekspresui" sakė Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Arūnas Valinskas.

Seimo narys Naglis Puteikis "Vakarų ekspresui" sakė, kad balsavimo dienos rytą susirinkęs frakcijos nariai nutarė paremti įstatymo pataisą.

"Tačiau visai neseniai prieštaraujančiųjų buvo kur kas daugiau nei pritariančiųjų. Matyt, veikė kategoriška partijos vadovybės nuostata, kuria buvo siūloma nepritarti bet kokioms lengvatoms. Nepaisant to, per kelis mėnesius šios lengvatos šalininkų mūsų frakcijoje skaičius išaugo", - sakė N. Puteikis.

Nuosekliausiai savo neigiamą požiūrį į bet kokias mokesčių lengvatas ginantis A. Kubilius kitaip manančiuosius kaltino populizmu ir šalies finansinės sistemos griovimu.

"Dėl Seime svarstomų įvairių PVM lengvatų, taip pat ir spaudai, turiu pasakyti, kad bet kokių PVM pataisų svarstymas, ypač likus tiek nedaug laiko iki rinkimų, išties įgauna nevaldomo svarstymo pobūdį ir to nevaldomo svarstymo pasekmė yra tai, kad Seime gali būti priimti sprendimai, kurie gali būti pavojingi šalies finansų sistemos stabilumui", - išvakarėse kalbėjo A. Kubilius.

Jo teigimu, vis iš naujo registruojamos pačios įvairiausios PVM lengvatų pataisos maistui, dešrai, šaldytai ir nešaldytai mėsai, šalmams, vaikų dviračiams, kurių bendros sumos siekia ne tik keletą šimtų milijonų litų, bet jeigu jos būtų įgyvendintos, viršytų ir milijardą litų.

"Todėl mes negalime priimti kitokių išvadų, kaip tiktai raginti Seime iš viso nepriiminėti tokių lengvatų, nes kiekviena atskirai paimta lengvata, gali "apaugti" dar papildomomis įvairiausiomis pataisomis", - kalbėjo premjeras.

Vyriausybės manymu, pritaikius PVM lengvatą periodiniams leidiniams, 2012 m. valstybės biudžetas netektų apie 13 mln. Lt.

Tačiau Leidėjų asociacijos (LA) duomenimis, nuo 2008-ųjų buvo uždaryta apie 50 leidinių, spaudos pardavimas per tuos trejus metus sumažėjo apie 40 proc., žurnalistų skaičius redakcijose - apie 40 proc., o darbuotojų atlyginimai smuko apie 35-40 procentų.

Seimo narys Saulius Stoma, taip pat priklausantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai, pritaria minčiai, kad kai kurie jo kolegos grąžinti lengvatas spaudai suskubo tik rengdamiesi šiemet vyksiantiems rinkimams ir taip siekdami žiniasklaidos paramos.

"2008-aisiais, kai šios kadencijos Seimas ėmėsi naktinės mokesčių reformos, politikai tikėjosi, kad pavyks laisvą spaudą parklupdyti. Jiems savo užmojų įgyvendinti nepasisekė. Todėl šiemet, rinkiminiais metais, jie demonstratyviai mažina PVM spaudos leidiniams, tikėdamiesi bent kažkokio žiniasklaidos palankumo", - ironizuoja LA valdybos pirmininkas Zigmantas Sadauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder