Ministras Pirmininkas: artėjantis skalūnų žvalgybos konkursas domina JAV kompanijas

Ministras Pirmininkas: artėjantis skalūnų žvalgybos konkursas domina JAV kompanijas

Galimybė žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas domina keletą Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) energetikos kompanijų, sako Ministras Pirminkas Algirdas Butkevičius.

"Šią savaitę gavau informaciją, kad po mūsų vizito JAV vėl jaučiamas susidomėjimas artimiausiu metu Lietuvoje įvyksiančių konkursu ir kai kuriais kitais klausimais", - antradienį LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

"Kiti klausimai", pasak Premjero, tai suskystintų gamtinių dujų eksportas iš JAV. Šiuo klausimu esą kol kas vyksta tik pokalbiai, kurių detalės neatskleidžiamos.

Galimų investuotojų Premjeras ieškojo praėjusių metų spalio pradžioje vykusio vizito JAV metu - jis susitiko su Skalūnų dujų asociacijos nariais, primena ELTA.

Kaip jau skelbta, Seimo sprendimu skalūnų dujas žvalgančios kompanijos trejus metus bus atleistos nuo mokesčių už išgautą žaliavą, o vėliau mokės fiksuotą 15 proc. mokestį. 10 proc. surinktos sumos bus pervesta į savivaldybių, kuriose bus išgaunamos skalūnų dujos, biudžetus.

Pagal rudenį patikslintus nuostatus, Angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso laimėtoja bus pripažinta kompanija, valstybei pasiūliusi didžiausią vienkartinės įmokos ir investicijų sumą. Iki šiol renkant laimėtoją buvo atsižvelgiama tik į vienkartinės įmokos kriterijų.

JAV energetikos kompanija "Chevron" iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso Lietuvoje pasitraukė 2013 m. spalį, motyvuodama pasikeitusia mokesčių, teisine ir reguliavimo aplinka. Vėliau "Chevron" pareiškė apskritai nesidominti galimybe žvalgyti skalūnų dujų Lietuvoje. Toks sprendimas, anot bendrovės atstovų, priimtas dėl Lietuvos nekonkurencingumo.

Skalūnų dujų žvalgymui ar juolab gavybai aktyviai priešinosi Vakarų Lietuvos vietos bendruomenės.

Sąlygas pakartotiniam skalūnų angliavandenilių išteklių naudojimo konkursui planuojama parengti iki sausio pabaigos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder