Mėsininkams - sunkumų metas

Mėsininkams - sunkumų metas

Prieš pusantrų metų apie restruktūrizaciją paskelbusi bendrovė "Agrovet" supykdė kreditorius, tačiau blogiausio scenarijaus išvengė. Praėjusių metų pabaigoje SEB bankas pateikė ieškinį dėl įmonės bankroto iškėlimo, bet Klaipėdos apygardos teismas jį atmetė. Be to, restruktūrizacija pradedama vykdyti ir uostamiesčio "Klaipėdos mėsinėje".

"Agrovet" su finansiniais sunkumais susidūrė dar 2016 m. birželį, užsidarius Rusijos rinkai. Tąkart stipriai krito produktų kainos, sumažėjo įmonės produkcijos paklausa. Jai buvo iškelta restruktūrizavimo byla.

Palankus verdiktas

Mėsininkai vylėsi, jog restruktūrizacija stabilizuos finansinę padėtį. Tačiau tam koją kiša teisminiai procesai, kadangi bankininkai teikia ieškinius ir siekia įmonės bankroto.

Šiaulių bankas įmonei suteikė 2,7 mln. eurų kreditą. Dar 770 tūkst. eurų bendrovė skolinga bankui "Luminor". Didžiausios paskolos "Agrovet" sulaukė iš SEB banko - skola siekia 7,2 mln. eurų. Dabar visų kreditorių finansiniai reikalavimai siekia net 11 mln. eurų.

Prieš pusmetį Klaipėdos apygardos teismo nutartimi restruktūrizavimo byla buvo nutraukta, kadangi kreditorių susirinkimas nepritarė "Agrovet" restruktūrizavimo planui.

Praėjusių metų pabaigoje "Agrovet" bankroto siekė SEB bankas. Jis su trečiaisiais asmenimis Šiaulių banku ir "Luminor" teigė, kad įmonė yra nemoki. Patys mėsininkai aiškino, jog yra mokūs, vykdo ir vykdys veiklą, įsipareigojimus kreditoriams, o pajamų gauna iš vykdomos veiklos. Jų duomenimis, pradelsti įsipareigojimai sudaro vos 13,65 proc. turto vertės, tad nežymus turto ar įsipareigojimų pokytis yra įprastas reiškinys ekonomikoje.

Per dvejus metus ilgalaikis įmonės turtas augo 6,7 proc., o įsipareigojimų sumažėjo 2,7 proc. "Agrovet" teigė, kad skola kreditoriams buvo nesumokėta dėl laikinų finansinių sunkumų.

Teismą įtikino bendrovės pareiškimas, jog yra paruoštos priemonės, kurios stabilizuos įmonės finansinę padėtį. Po Rusijos paskelbto embargo "Agrovet" atliko sudėtingas procedūras ir auditus, taip gaudama leidimus eksportuoti produkciją į Japoniją, Honkongą, JAV ir Kiniją. Taip pat pasirašyta sutartis su neatskleistu strateginiu investuotoju, kuris neva ruošiasi išpirkti bendrovės kontrolinį akcijų paketą.

Pastaraisiais mėnesiais įmonės pozityvi veikla leido jai išvengti bankroto - teismas vėl iškėlė restruktūrizavimo bylą. Restruktūrizavimo administratoriumi buvo paskirta UAB "Bankrotas".

Kapstosi iš duobės

"Agrovet" įmonė - tik dalis mėsininkų verslo dalyvių. Kartu su ja savo veiklą vykdo partneriai UAB "Grimeda", UAB "Kretingalės mėsa" ir UAB "Pajūrio mėsinė". Kaip praėjusių metų pabaigoje teigė "Agrovet" generalinis direktorius Augenijus Gudžiūnas, vienos įmonės bankroto iškėlimas keltų grėsmę kitų bendrovių veiklai.

"Pajūrio mėsinė" teisme bylinėjosi su Šiaulių banku. Mėsininkų bendrovė buvo kaltinama nemokumu, neva finansiniai sunkumai vis gilėja, o atsiskaitymas su kreditoriais - blogėja. Šioje byloje trečiaisiais asenimis buvo SEB bankas ir "Luminor". Pastarieji taip pat siekė įmonės bankroto.

Tiesa, šiuo atveju daugelis kreditorių pasisakė už skolos mokėjimo terminų atidėjimą. Restruktūrizavimas tenkino ir įmonės darbuotojus, todėl teismas nusprendė iškelti "Pajūrio mėsinei" restruktūrizavimo bylą. Administratore paskirta Loreta Beržinskienė, kuriai patvirtinta tūkstančio eurų mėnesinė administravimo išlaidų sąmata.

"Kretingalės mėsa" iš finansinės duobės kapstėsi optimizuodama savo veiklą - mažindama išlaidas, atleisdama darbuotojus ir pan. Pagal "Sodros" duomenis, praėjusių metų spalį įmonėje dirbo 59 žmonės, nors metų pradžioje skaičius buvo daugiau nei dvigubai didesnis - 135. Visgi tai leido panaikinti 30 tūkst. eurų skolą "Sodrai".

Darbuotojų sumažėjo ir "Pajūrio mėsinėje". Praėjusių metų pradžioje įmonėje dirbo 119 žmonių, o štai spalio pradžioje - 57. Tačiau skola "Sodrai" (300 tūkst. eurų) - liko. "Agrovet" įmonėje iki minėto laikotarpio dirbo 60 žmonių. Skolos "Sodrai" siekė 127 tūkst. eurų.

Blogai ir klaipėdiečiams

Beje, su finansiniais sunkumais susidūrė ir "Klaipėdos mėsinė". Pastaroji taip pat siekia restruktūrizacijos, tačiau ji situaciją ketina stabilizuoti savo jėgomis.

"Yra daug priežasčių. Bus ruošiamas restruktūrizacijos planas. Mums nauji investuotojai nereikalingi, galime susitvarkyti patys. Pagrindinė priežastis - 30 procentų pabrangusi žaliava, ilgalaikėse sutartyse dėl konkurencijos kainodaros pakeisti negalime. Dėl to metai buvo nuostolingi, finansiniai srautai - neigiami. Skaičiai rodo, kad balansas yra. Situacija nėra tokia bloga, kad reikėtų skelbti bankrotą", - "Vakarų ekspresui" sakė "Klaipėdos mėsinės" generalinis direktorius Gintaras Valančius.

Pasak jo, daugiau detalių paaiškės po Klaipėdos apygardos teismo priimto sprendimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder