Mažėja nelegalių cigarečių

Mažėja nelegalių cigarečių

Per metus nelegalių tabako gaminių kiekis sumažėjo ir pasiekė rekordines žemumas nu 2010 metų, rodo tyrimas. Tačiau, kad būtų užtikrintas ilgalaikis rezultatas, būtina ir toliau tęsti pradėtą kovą su kontrabanda, tikina ekspertai.

Tyrimų bendrovės "Nielsen" atlikto tuščių cigarečių pakelių tyrimo duomenimis, šių metų antrą ketvirtį nelegalios cigaretės sudarė 19,7 proc. visos tabako gaminių rinkos. Palyginti su 2014 m. antru ketvirčiu, kontrabanda sumažėjo 10 procentinių punktų.

"Galima sakyti, kad šiuo metu kas penkta Lietuvoje surūkoma cigaretė yra nelegali ar nelietuviška", - spaudos konferencijoje Muitinės departamente sakė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atsakingasis sekretorius Ramūnas Mačius.

Pasak jo, mažėjanti cigarečių kontrabanda yra ženklas, kad skirtingų institucijų sutelktos pastangos kovojant su nelegalia rinka duoda rezultatų.

Daugiausiai nelegalių cigarečių rasta Radviliškyje - 38 proc. ir Šiauliuose - 30 proc. Net 71 proc. kontrabandinių tabako gaminių į Lietuvą atkeliauja iš Baltarusijos. Mažiausiai - Telšiuose (9 proc.), Utenoje (8 proc.) ir Mažeikiuose (5,5 proc.). Nelegalios cigaretės ypač paplitusios pasienio, daugiausia su Baltarusija, miestuose - tuo išsiskiria Šalčininkai, Švenčionys, kur nelegalių rūkalų vartojimas vis dar siekia 50 proc.

"Pagrindinės priežastys, kodėl sumažėjo, sakyčiau, ekonominė situacija - ji nuolat gerėjo nuo 2010-2011 m., taip pat matome nelegalios rinkos mažėjimą. Išskirsčiau kantrų ir nuoseklų teisėsaugos institucijų darbą - mūsų teisėsaugos institucijos sulaiko didžiausią kiekį nelegalių cigarečių ES, jeigu skaičiuotume pagal gyventojų skaičių, kas, be abejonės, turi įtakos nelegalios rinkos mažėjimui. Turi didelės įtakos stabilumas pačioje legalioje rinkoje - mūsų vartotojai yra gana jautrūs kainai. Finansų ministerija 2011 m. apsisprendė kelti akcizus ne šuoliais, o nuosekliai, ir tai irgi turi įtakos. Kainos kyla po 10-15 euro centų kasmet, bet tai nėra dvigubas kainos padidėjimas, kaip buvo 2009 m. po gana reikšmingo akcizų pakėlimo", - vardijo R. Mačius.

Vis dėlto, pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Vyganto Paigozino, mažėjimas gali būti tik trumpalaikis efektas, o norint ilgalaikių rezultatų būtina tolimesnė koordinuota ir aktyvi teisėsaugos institucijų veikla. Pastebima, kad, užkirtus kelią rūkalų kontrabandai iš Baltarusijos per Lietuvos sieną, nelegalūs gaminiai gabenami per Latviją.

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, naujoviškų būdų, kaip patenka kontrabandiniai rūkalai, nėra, o tradiciniai būdai - gaminiai įvežami sukčiaujant muitinės procedūromis. Be to, pastebima, kad policijos pareigūnai rūkalų iš rinkos išima žymiai mažiau cigarečių, nors pačių įvykių skaičius išlieka panašus, dauguma tokių "išėmimų" baudžiami administracine tvarka.

Pernai pirmąjį pusmetį, policijos duomenimis, dėl nelegalios cigarečių prekybos buvo surašyti 1649 administracinių teisės pažeidimų protokolai, o šiais metais - 2687.

"Paskutinė tendencija, kad nemažai patenka per vidinę Europos Sąjungos sieną, t. y. per kitas valstybes - Latviją, Estiją, ne per tiesiogiai Lietuvos kontroliuojamą sieną. Dauguma į Lietuvos rinką suvežama nelabai dideliais kiekiais, o būtent namudinėmis sąlygomis, jeigu galima sakyti, stengiantis prekiauti turguose ar kažkur, kur gresia ne baudžiamoji, o administracinė atsakomybė", - pabrėžė E. Šileris.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas pasidžiaugė, kad mažėjantiems nelegalių cigarečių mastams įtakos turėjo ir fiskaliniai sprendimai akcizų tarifų srityje.

"Visa masė aplinkybių lemia rezultatą,ir norime konstatuoti, kad teigiama tendencija, kuomet galime sakyti šešėlinė rinka yra jau ilgalaikė ir tvari. Bent nuo 2010 m. mes jau stebime tolygų pardavimų legalioje rinkoje ir atitinkamai akcizų pajamų iš tabako gaminių surinkimo", - kalbėjo A. Klerauskas.

VMI duomenimis, šiemet, palyginti su praėjusiais metais, legalioje rinkoje cigarečių buvo parduota 7,5 proc. daugiau, ir biudžetas gavo apie 17 mln. eurų papildomų pajamų.

Skaičiuojama, kad 2014 m. dėl nelegalaus tabako į biudžetą nepateko 100 mln. eurų mokesčių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder