LŽS: Lietuvos paštas žlugdo galimybę leisti spaudą rajonuose

LŽS: Lietuvos paštas žlugdo galimybę leisti spaudą rajonuose

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ragina Seimą ir Vyriausybę skubiai imtis priemonių, kad būtų užtikrinta žmonių teisė užsiprenumeruoti leidinius prieinama kaina. Grėsmė šiai teisei iškilo dėl Lietuvos pašto didinamų prenumeratos įkainių 2011 metams.

Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija su dideliu susirūpinimu kreipėsi į daugelį svarbiausių valdžios institucijų ir Lietuvos žurnalistų sąjungą dėl Lietuvos pašto drastiškai didinamų periodinių leidinių prenumeratos įkainių 2011 metams. Tvirtinama, kad siūlomi tarifai dešimtimis procentų didesni nei buvo iki šiol. Toks įkainių didinimas nesant tinkamo kompensavimo iš esmės žlugdo daugelį leidėjų ir jų galimybę skleisti visuomenei informaciją kaimo vietovėse.

Viešai Lietuvos pašto atstovai pažymi, kad platindami spaudą pagal dabartinius įkainius kaimo vietovėse pernai patyrė apie 13 mln. nuostolį.

Šiemet ir kitąmet valstybė iš biudžeto per Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondą skiria kompensacijas už spaudos pristatymą kaimo vietovėse.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad valstybė remia ir nacionalinių, regionų ir vietos laikraščių pristatymo (surinkimo, paskirstymo ir pristatymo) prenumeratoriams paslaugų teikimą. Deja, jau dabar akivaizdu, kad valstybės skiriama parama yra pernelyg maža ir iš esmės nekompensuoja padidėjusių nuostolių laikraščių leidėjams, pažymima LŽS pranešime.

"Suvokdama, kad valstybės valdoma bendrovė Lietuvos paštas faktiškai yra vienintelis spaudos platinimo paslaugos teikėjas kaimuose, o laikraščių leidėjai nuo kitų metų patirs dar didesnį spaudimą ir dėl didėjančių mokesčių autoriams, ir dėl planuojamų didinti spaudos platinimo įkainių, Lietuvos žurnalistų sąjunga ragina Seimą ir Vyriausybę skubiai imtis priemonių, kurios užtikrina žmonių teisę užsiprenumeruoti leidinius prieinama kaina. Primename, kad 2011 metais vyks savivaldos rinkimai, o spauda, ypač vietinė, dažnai yra pagrindinis arba net vienintelis šaltinis, kuris supažindina rinkėjus su rajono naujienomis bei suteikia galimybę paveikti savivaldos darbą. Papildoma valstybės parama iš biudžeto spaudos platinimui arba efektyvesnė Lietuvos pašto veiklos kontrolė - tai tik du galimi būdai spręsti susidariusią problemą", - teigiama pranešime.

LŽS atkreipia dėmesį, jog valstybė kasmet milijonus skiria tiesioginėms ar netiesioginėms dotacijoms, susijusioms su transporto ir kitomis paslaugomis. Valstybė taip pat investuoja milžiniškas lėšas į įvairias infrastruktūros sistemas (pvz., plačiajuosčio interneto projektas), tuo siekdama kurti informacinę visuomenę. Tačiau iš esmės dominuojančią spaudos platinimo kaimuose padėtį užimančio Lietuvos pašto pasiūlyti įkainiai be jokių derybų ir be jokių skrupulų ekonominiu sunkmečiu žlugdo bet kokią galimybę leisti ir platinti spaudą rajonuose, sakoma LŽS pranešime.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder