LLRI: visi ekonomikos rodikliai gerėja, išskyrus tuos, kurie priklauso nuo valdžios sprendimų

LLRI: visi ekonomikos rodikliai gerėja, išskyrus tuos, kurie priklauso nuo valdžios sprendimų

Lietuvoje šiais ir kitais metais bendrasis vidaus produktas (BVP) augs sparčiau, kainos kils greičiau, o nedarbas mažės lėtai. Tokias prognozes pristatė Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), liepos mėnesį atlikęs Lietuvos ekonomikos rodiklių tyrimą.

Pasak LLRI prezidentės Rūtos Vainienės, patikslintos 2011 m. prognozės rodo, kad rezultatai yra geri, ekonomika įsibėgėja, nors ir su kliūtimis. Visi ekonomikos rodikliai gerėja, išskyrus tuos, kurie priklauso nuo valdžios sprendimų - šie rezultatai nedžiugina.

"Rinkos dalyviai prognozuoja mokesčių naštos ir šešėlinės ekonomikos didėjimą, primena, kad nepagerintos verslo sąlygos, neįgyvendinti planai skatinti verslą", - sakė R. Vainienė.

Pasak jo, rinkos dalyviai mano, kad reinvestuojamas pelnas neturi būti apmokestinamas.

"Įmonės uždirbtą pelną paprastai skiria investicijoms, įsigyti ilgalaikį turtą - tai yra sąnaudos, o sąnaudų apmokestinimas ekonomikoje nėra prasmingas, todėl 67 proc. apklausos dalyvių įsitikinę, kad reinvestuojamas pelnas neturi būti apmokestinamas - ir tai yra pagrindinė žinia politikams, kurie, artėjant kitiems rinkimams į Seimą, turėtų šį pasiūlymą įtraukti į savo rinkimų programas", - teigė R. Vainienė.

"Šiemet BVP didės 4,9 proc., kitais metais Lietuvos ekonomika augs 4,6 proc., nedarbo lygis šių metų pabaigoje sieks 14,6 proc., kitais metais - 12,8 proc., - tyrimo duomenis komentavo LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas.

Infliacija šiemet padidės iki 4,5 proc., kitais metais vartotojų kainos augs 4,2 proc., prognozuoja LLRI.

Kainos Lietuvoje auga ne tik dėl prekių ir paslaugų paklausos ar nemažėjančios mokesčių ir reguliavimo naštos, bet ir dėl kylančių pasaulinių išteklių kainų bei nuvertėjančių valiutų (dolerio ir euro). Kainų augimą Lietuvoje lemia valstybės užsienio skolos didėjimas ir ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimas. Eksportas šiemet didės ir sieks net 17 proc., importas - 15 proc.

Vytautas Žukauskas sakė, kad 2012 m. tiek importas, tiek eksportas augs lėčiau, bet augimas išliks didelis - 14 proc. Rinkos dalyvių vertinimais, šešėlinės ekonomikos dalis BVP Lietuvoje šiemet sieks 29 proc., kitais metais - 27 proc. Manoma, kad 2011 m. bent dalį savo veiklos šešėlyje vykdė 45 proc. ūkio vienetų, 2012 m., ši dalis sumažės iki 42 proc. 2011 m. šešėlyje 29 proc. BVP sukurs 45 proc. ūkio vienetų. Šešėlinė ekonomika suprantama kaip "vokeliai", pajamų slėpimas, nelegali gamyba ir paslaugų teikimas, kita veikla, bandant nuslėpti mokesčius. Didžiausią šešėlio dalį sudaro cigarečių, alkoholio, degalų ar kitų prekių kontrabanda. Mokesčių našta, rinkos dalyvių vertinimais, šiemet sieks 37 proc. BVP, 2012 m. - 38 proc.

Vidutinis darbo užmokestis, namų ūkių pajamos ir santaupos, rinkos dalyvių nuomone, didės ir šiemet, ir kitais metais - t. y. namų ūkių finansinė situacija gerės. Vidutinis neto darbo užmokestis šiemet sieks 1 601 Lt, kitais metais - 1 685 Lt. Disponuojamosios piniginės namų ūkių pajamos, tenkančios vienam namų ūkių, tenkančios vienam namų ūkio nariui, šiemet išaugs 11 proc. ir sieks 1 087 Lt, kitais metais augimas sulėtės iki 7 proc. ir sieks 1166 Lt. Namų ūkių pajamų augimas yra spartesnis negu vartotojų kainų augimas ir tai rodo, didėsiančią namų ūkių perkamąją galią. Namų ūkiai taupys: 2011 m. per mėnesį tam skirs 373 Lt, kitais metais - 392 Lt.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder