Lietuvos rezultatas – 1 milijonas

Lietuvos rezultatas – 1 milijonas

Lietuva yra viena iš mažiausių Europos šalių, tačiau procentiškai viena pirmaujančių pagal savo pajamas deklaruojančių gyventojų skaičių: mūsų šalyje Valstybinei mokesčių inspekcijai savo deklaracijas kasmet pateikia apie 1 mln. gyventojų. Tokį didelį žmonių aktyvumą, pasak deklaracijaOK.lt buhalterių, lemia paprasta deklaravimo sistema ir tai, kad didžioji dalis žmonių turi galimybę susigrąžinti mokestines permokas.  

Daug sudėtingesnės deklaravimo tvarkos yra, pavyzdžiui, Pietų Europos  šalyse, pavyzdžiui, Italijoje. Ten į deklaravimo sistemos patogumą buvo pažvelgta pietietiškai, o jos tobulinimas buvo atidėtas vėlesniam laikui. Tuo tarpu kaimyninėje Rusijoje vyrauja nuomonė, kad mokesčius moka tik nevykėliai, todėl šios šalies statistika gana skurdi. Pavyzdžiui, Kaliningrado srityje, kuri turi 1 mln. gyventojų, 2011 metų deklaravimo kampanijos metu buvo pateikta tik 29 000 deklaracijų – santykinai dešimt kartų mažiau, nei Lietuvoje.

„Paprastesnė nei Lietuvoje deklaravimo sistema yra tik Švedijoje, kur deklaracijos priimamos ir pagal vadinamąjį nutylėjimą. Tai yra, jeigu gyventojas pats nepateikia deklaracijos, tai už mokesčius atsakinga institucija tokį elgesį laiko kaip sutikimą su pateikta preleminaria deklaracija“, - aiškina deklaracijosOK.lt konsultantas Artūras Vinckevičius.

Tuo tarpu Lietuvoje gyventojas privalo jam pateiktą laikinąją deklaraciją „peržiūrėti“ ir „patvirtinti“ – tam, kad šioji sėkmingai pasiektų Valstybinę mokesčių inspekciją.

Lietuviai – pavyzdys kitiems

Lietuvoje iš maždaug trijų milijonų gyventojų savo pajamas deklaruoja kiek mažiau nei 1 milijonas žmonių. Tai – didelis skaičius, palyginti su kitomis Europos šalimis. Kaip antai, artimiausioje Lietuvos kaimynėje Lenkijoje pernai buvo pateikta tik 200 000 deklaracijų ir nors kasmet šis skaičius sparčiai auga, šiemet laukiama tik 600 000 deklaracijų.

Deklaravimo kampanija Europoje vyksta visur maždaug tuo pačiu metu ir kartą per metus. 

„Įdomu tai, kad oficiali instrukcija, aiškinanti kaip reikia deklaruoti savo pajamas, sudaro 69 puslapius. Šią knygą statistinis Lietuvos mokesčių mokėtojas turi perskaityti ir pageidautina ne vieną kartą“, - pasakoja A. Vinckevičius. O štai JAV statistika rodo, kad apie 60% šios šalies piliečių turi savo mokesčių konsultantus, kurie kasmet užpildo jiems deklaracijas. Taip amerikiečiai taupo savo laiką ir neužsiima eksperimentais

„Nepaisant to, kad iš pirmo žvilgsnio deklaravimo sistema Lietuvoje yra paprasta, žmonėms daugiausia rūpesčių iškyla tuo atveju, kai kokią nors informaciją tenka pateikti pačiam. Tai yra, pateiktos deklaracijos būna kelių  vadinamųjų būsenų arba tuo atveju, kai patys turi papildyti deklaraciją“, - patirtimi dalijasi deklaracijosOK.lt konsultantas. Ir čia pat patikslina, kad nebūtina būti milijonieriumi, kad susidurtum su deklaravimo neaiškumais. O jų iškyla tuo atveju, kai ne visi duomenys būna perkelti į preliminarią deklaraciją, todėl dažnai duomenis reikia persikelti patiems – tuomet ir kyla klausimų, į  kurį langelį ką rašyti ir ką „spausti“. Be to, deklaracija dažniausiai būna surašyta sudėtinga buhalterine, teisine, kancialerine kalba, kurią sunku suprasti net ir išsilavinusiam žmogui.

„Dėl šių priežasčių ir atsirado paklausa mūsų teikiamai paslaugai. Suprantama, tai įvyko vėliau, nei, pavyzdžiui, JAV, kur mokesčių deklaravimo specialistas gyventojams toks pat reikalingas, kaip šeimos gydytojas“, - sako A. Vinckevičius.

Lietuvoje, pasak jo, į šias paslaugas teikiančią deklaracijaOK.lt daugiausia kreipiasi tie, kurie brangina savo laiką ir nori laiku bei iš pirmo karto pateikti teisingai deklaruotas pajamas. Daugiausiai – tai dirbantys žmonės, taip pat ir tie, kurie vykdo individualią veiklą, yra prekiavę vertybiniais popieriais, valstybės tarnautojai ir kiti ekonomiškai aktyvūs piliečiai.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder