Lietuvoje pabrango ir Turkija

Lietuvoje pabrango ir Turkija

Lietuvoje brangsta ne tik grikiai, bet ir poilsinės kelionės. Anksčiau paskutinės minutės poilsį į populiariausius Turkijos, ar Egipto kurortus įsigydavę vos už 500 litų, dabar už tokią pat kelionę lietuviai priversti pakloti kone triskart brangiau. Kelionių kainos prasideda nuo 1,5 tūkst. litų.

Jau nuo rugsėjo mėnesio gerokai pakilusios poilsinių kelionių kainos į lietuvių mėgstamiausiu užsienio kurortus stebina ne tik pirkėjus, bet ir kelionių agentūrų atstovus.

Jie tokį staigų kainų šuolį sieja su tuo, kad rugsėjį iš žaidimo pasitraukė vienas kelionių organizatorius - "Star1 Holidays". Esą sumažėjus konkurencijai, likę kelionių operatoriai susitarė pakelti kainas.

Poilsis tik turtingiesiems

"Dabar vidutinės klasės klientams nebeturime, ką pasiūlyti. Neturint kišenėje 2 tūkst. litų, neverta net pradėti ieškoti kelionės. Tad dabar situacija yra tokia, kad ilsėtis į šiltus kraštus skrenda tik tie, kurie ir anksčiau užsisakydavo vietas tik prašmatniausiuose 5 žvaigždučių viešbučiuose", - sakė vienos kelionių agentūros direktorė.

Nors kelionės labai brangios, paklausa esą - irgi nemažesnė.

"Kelionių operatoriai buvo paskelbę du papildomus skrydžius spalio mėnesį į Turkiją ir Egiptą, tad mūsų agentūroje turimas vietas į šiuos skrydžius pardavėme per dvi valandas", - vadovė.

Kita vertus, pasak jos, spalio mėnuo yra visuomet populiarus keliauti, mat prasidėjus moksleivių rudens atostogoms daugelis šeimų skrenda pailsėti svetur.

Be to, ši vasara buvo tokia karšta, kad daugelis lietuvių vasaros mėnesiais niekur neskrido, o pasiliko šį malonumą rudeniui. Tad esą normalu, kad spalio mėnesį šitaip išaugo kelionių paklausa. Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad paklausa tokia pat išliks ir toliau, juolab esant tokioms kainoms.

Dar vienos kelionių agentūros atstovė taip pat labai stebėjosi pakeltomis kainomis, tačiau vylėsi, kad kelionių organizatoriai, pamatę, kad žmonės jų neįperka, - vėl pradės mažinti kainas.

Kainos - realios?

Tokių vilčių neteikė bendrovės "Novaturas" rinkodaros direktorius Tomas Mikalonis. Jis tikino, kad kainų šuolis visiškai nesusijęs su bendrovės "Star1 Holidays" bankrotu, esą tai susiję su tuo, kad žmonės pradėjo iš anksto pirkti keliones. Pasak jo, per rugsėjo mėnesį kelionių žiemos sezonui parduota net 94 procentais daugiau ne praėjusiais metais tuo pačiu metu.

"Anksčiau keliones pirkdavo prieš 3 savaites, o dabar - daugiau nei prieš mėnesį. Pavyzdžiui, spalio mėnesiui mes praktiškai nebeturime laisvų vietų, lapkritis irgi beveik užpildytas", - tikino T. Mikalonis.

Pasak jo, anksčiau Lietuvoje paskutinės minutės kelionės nė iš tolo negalėjo taip vadintis, nes realiai poilsiautojai turėdavo dar iš ko rinktis. O vadinamoji "klasikinė" poilsinė kelionė yra tokia, kai gauni konkretų pasiūlymą be jokio pasirinkimo. Esą pagaliau ir lietuviai savo kailiu pajuto, kad iš tiesų paskutinės minutės kelionės nėra tokios patrauklios, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Nors kaina ir maža, tačiau pasiūlytas viešbutis gali visiškai neatitikti poreikių.

"Kai paskutinės minutės kelionės buvo pardavinėjamos po 500 litų, - operatoriai dirbo nuostolingai. Tokia kaina susidarydavo dėl daugelio faktorių - viešbučiai būdavo pustuščiai, todėl leisdavo kainas, avialinijos taip pat nenorėjo leisti pustuščių lėktuvų. Dabar visų šitų faktorių nebėra. Turkijos ir Egipto viešbučiai užpildyti, be to, vienas lėktuvas iškrito iš žaidimo, tad tikėtis tokių pigių kelionių, prie kokių buvome įpratę, kaip ir nebėra pagrindo", - vilčių pailsėti pigiau nesuteikė T. Mikalonis.

Pasak jo, vieno žmogau skrydis į Egiptą kelionių operatoriui kainuoja 1 tūkst. litų.

T. Mikalonis pabrėžė, kad klasikinis kelionių organizatorių modelis yra toks, kad artėjant skrydžio datai, kelionės kaina kaip tik didėja. Šitaip poilsiautojai mokomi savo poilsiu rūpinti iš anksto.

"Rinka išties atsigauna. Matyt, žmonės pervargo per krizės laikotarpį ir dabar jaučiasi nusipelnę tikrų atostogų", - svarstė "Novaturo" atstovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder