Lietuviški kiaušiniai be lukštų - jau prekyboje

Lietuviški kiaušiniai be lukštų - jau prekyboje

Skuodo rajone įsikūręs UAB "Mažeikių rugelis" Ylakių paukštynas rinkai pasiūlė išskirtinį šalyje produktą - į nedideles, skirtingos talpos sterilias pakuotes supilstytus pasterizuotus lietuviškų kiaušinių baltymus, trynius ir suplaktą kiaušinių masę.

Paukštyno vadovų teigimu, nauja produkcija - kiaušiniai be lukštų - jau sulaukė didelio ne tik kiaušinius maisto produktų gamyboje kasdien naudojančių kepyklėlių, kavinių ar švietimo įstaigų valgyklų vadovų, bet ir sportininkų dėmesio.

Vieninteliai Baltijos šalyse

Įdiegęs naują ir unikalią šalyje technologiją Ylakių paukštynas, priklausomai nuo rinkos poreikių, iš viso planuoja per parą perdirbti nuo vienos iki keturių tonų lietuviškų kiaušinių.

"Kiaušinių perdirbimo ceche sumontuota itin moderni italų gamybos įranga. Kiaušinių baltymai ir tryniai mechaniškai atskiriami nuo lukštų, pasterizuojami bei vėliau supilstomi į skirtingo tūrio sterilias pakuotes, - teigė "Mažeikių rugelio" valdybos pirmininkas Gintautas Šmaižys. - Nors Lietuvoje jau yra paukštynų, gaminančių kiaušinių masę maisto pramonės reikmėms, mes esame vieninteliai Baltijos šalyse, šią produkciją pilstantys į nedideles pakuotes, skirtas mažmeninei rinkai."

Naujame Ylakių paukštyno kiaušinių perdirbimo ceche šiandien jau gaminami trys produktai - pasterizuoti kiaušinių baltymai, tryniai ir suplakta bendra kiaušinių masė. Gaminiai supilstyti į keturių dydžių pakuotes - 0,5 l, 1 l, 5 l ir 10 l.

"Naujajame ceche įdiegta įranga leidžia ateityje gaminti ir kiaušinienių pusgaminius ar panašius produktus", - pridūrė G. Šmaižys.

NAUJIENA. Ylakių paukštynas rinkai pasiūlė tris naujus ir šalies rinkoje unikalius produktus - pasterizuotus lietuviškų kiaušinių baltymus, trynius ir jau suplaktą bendrą kiaušinių masę. Gaminiai supilstyti į keturių dydžių pakuotes - 0,5 l, 1 l, 5 l ir 10 l.

Sudomins ir damas

Ylakių paukštyno vadovai pažymi, kad rinkai pasiūlytais naujais kiaušinių produktais itin susidomėjo kepyklėlių, kavinių, mokyklų bei darželių valgyklų vadovai. Mat nuo šiemet įsigaliojus naujoms taisyklėms, kai kiaušinius maisto produktų gamyboje naudojančios įstaigos nebegali paprasčiausiai išmesti kiaušinių lukštų, o privalo juos kaupti bei vėliau pristatyti utilizacijai, pastarosios patiria didžiules papildomas išlaidas.

"O štai, pavyzdžiui, atskirai pardavinėjami kiaušinio baltymai sudomins tiek sportininkus, tiek ir mūsų damas, besirūpinančias savo figūromis", - sakė G. Šmaižys.

Jo teigimu, į sterilias pakuotes supilstytus kiaušinių baltymus, trynius ir suplaktą jų masę galima įsigyti bendrovės firminėse parduotuvėse, viena kurių yra ir Klaipėdoje, Žardės prekybos centre. Planuojama, jog ateityje ši nauja rinkoje produkcija taip pat turėtų atsirasti šalies prekybos centrų lentynose.

"Skysti kiaušiniai kainuos tiek pat, kiek ir vidutiniškai kainuoja tradiciniai kiaušiniai. Tačiau įvertinti reikėtų ir tai, jog apie 13 proc. įprasto kiaušinio sudaro lukštas, kuris paprasčiausiai išmetamas, - pažymėjo "Mažeikių rugelio" valdybos pirmininkas. - Į sterilią pakuotę išpilstytų pasterizuotų kiaušinių galiojimo laikas - dvidešimt parų, o pakuotę jau atidarius - dvi paros."

Dėmesys produkto saugai

Pasak G. Šmaižio, derėtų nepamiršti ir to, jog maisto gamyboje naudojant kiaušinius be lukštų užkertamas kelias salmoneliozės užkrato plitimui, mat salmonelės bakterijos dažniausiai aptinkamos būtent ant kiaušinių lukštų. O pasterizacijos proceso metu sunaikinamos bakterijos, kurios neatsparios terminiam apdorojimui.

Tam, kad jau gamybos metu į kiaušinio gaminius nepatektų žmogaus sveikatai pavojingų įvairių mikroorganizmų, anot Ylakių paukštyno vadovų, laikomasi itin aukštų higienos reikalavimų.

Pavyzdžiui, naujame kiaušinių perdirbimo ceche UAB "Manjana" specialistai sumontavo vieną moderniausių Lietuvoje pusiau automatinę žemo slėgio putų plovimo sistemų.

HIGIENA. Naujajame ceche bendrovės "Manjana" specialistai sumontavo vieną moderniausių Lietuvoje pusiau automatinę žemo slėgio putų plovimo sistemų.

"Tai mūsų atstovaujamos ir pasaulyje gerai žinomos kompanijos "Diversey" plovimo sistema. Pagal įdiegtą technologinę įrangą parinktos ir specialios plovimui skirtos medžiagos bei pati plovimo programa - laikas, temperatūra, valymo medžiagų koncentracija, mechaninis poveikis. Tai pagrindiniai aspektai, leidžiantys pasiekti aukštą higienos lygį. Kokybiška žaliava ir profesionali higiena - du neatskiriami dalykai, norint, kad pirkėją pasiektų gera ir saugi produkcija", - sakė UAB "Manjana" pardavimų projektų vadovė Rasa Radzevičiūtė.

"Profesionalius švaros sprendimus ir produktus Lietuvos rinkai siūlome jau du dešimtmečius. Didžiuojamės, kad klientams, tarp kurių yra Ylakių paukštynas, galime pasiūlyti pasaulinius standartus atitinkančią valymo technologiją", - pridūrė R. Radzevičiūtė.

UAB "Mažeikių rugelio" Ylakių paukštynas šiemet jau švenčia 21-ąjį savo veiklos gimtadienį. Šiandien vieninteliame Klaipėdos apskrityje paukštyne auginama apie 150 tūkst. vištų bei per dieną pagaminama iki 8 tonų aukščiausios kokybės kiaušinių. Ylakių paukštyno firminė parduotuvė Klaipėdoje įsikūrusi Žardės prekybos centre (Taikos pr. 119). Daugiau informacijos: www.mazeikiurugelis.lt.

Nuo 1995 m. Lietuvos rinkoje sėkmingai veikianti UAB "Manjana" yra didžiausia tarp šalies įmonių prekiaujančių profesionaliomis plovimo, dezinfekcijos, higienos priemonėmis ir įranga. Bendrovė savo klientams, kurių daugiau nei 1000, siūlo ne tik novatoriškiausius savo partnerių, šios srities pasaulinių lyderių produktus bei sistemas, bet ir platų spektrą konsultacinių paslaugų - nuo higienos audito, plovimo procesų optimizavimo, personalo apmokymų iki patarimų, kaip pasirinkti geriausius sprendimus ir juos efektyviausiai panaudoti. Daugiau informacijos: www.manjana.lt.

Reklama

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder