Lietuva į Pasaulio banko fondą įneš 2,5 mln. eurų

Lietuva į Pasaulio banko fondą įneš 2,5 mln. eurų

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė skirti 2,5 mln. eurų Pasaulio banko fondui. Tai patvirtino finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Taip, Vyriausybė pritarė, kad mes dalyvausime 17-ajame plėtros asociacijos išteklių papildyme, tačiau ta suma bus sumokėta per keletą metų, pradedant 2015 m.“, – sakė R. Šadžius.

Šis sprendimas, pasak ministro, labai svarbus Lietuvai, kuri pati prieš keletą metų naudojosi Pasaulio banko paskolomis, už šiuos pinigus vykdė tam tikrus projektus, nors ištekliai, kaip pripažino, 1992–1995 m. nebuvo pigūs.

Lietuva nuo 2008 m. nebėra šalis – Pasaulio banko paramos gavėja, o šalis – donorė. Ministro vertinimu, tai svarbu politiškai Lietuvai kaip tarptautinės bendruomenės narei. Skaičiuojama, kad Lietuvos įnašas yra mažiausias iš Baltijos šalių.

Pasaulio bankas – Vašingtone (JAV) įsikūrusi tarptautinių bankų grupė (World Bank Group), kurios tikslai buvo finansuoti po Antrojo pasaulinio karo sugriautas ir nukentėjusias valstybes.

Pasaulio bankas dažnai susilaukia kritikos iš nevyriausybinių organizacijų, akademikų, taip pat pačios organizacijos narių dėl to, kad jis yra pavaldus tam tikrų šalių (ypač JAV) politikai ir padeda siekti šių šalių ekonominių interesų. Paramą gaunančiose valstybėse sudaromos palankios sąlygos išsivysčiusių valstybių kompanijų veiklai, tuo tarpu esą vietinis verslas neskatinamas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder