Lietuva - vis dar trečia pigiausia šalis Europoje po Lenkijos ir Bulgarijos

Lietuva - vis dar trečia pigiausia šalis Europoje po Lenkijos ir Bulgarijos

Lietuva išlaiko vienos pigiausių Europos valstybių pozicijas - yra trečia pigiausia šalis po Bulgarijos ir Lenkijos pagal populiariausių kasdienių prekių kainas. Tai rodo nepriklausomas prekybos tinklo „Maxima" reguliariai atliekamas kainų tyrimas, kurio metu vertinama net 70 maisto produktų ir kitų dažniausiai vartojamų prekių kainos 14-oje skirtingų Europos šalių. Tokius pačius rezultatus šis tyrimas rodė ir metų pradžioje, sausį, šalyje vos įvedus eurą.

Palyginus sausio ir balandžio mėnesiais atliktų tyrimų rezultatus, kainos Lietuvoje per šį laikotarpį praktiškai nekilo. Bendra visų 70 vertintų prekių krepšelio kaina Lietuvoje išaugo tik 1 euru.

„Pakartotinai atliktas nepriklausomas kainų tyrimas 14-oje skirtingų Europos šalių dar kartą parodė, kad Lietuva stabiliai išlaiko savo poziciją pigiausių pragyventi šalių sąraše pagal išlaidas maistui ir kitoms būtiniausioms prekėms. Dar daugiau, kainos šalyje po euro įvedimo, kaip ir buvo prognozuota, nekilo, fiksuojamas tik nedidelis jų svyravimas dėl sezoniškumo. Tai patvirtina ir mūsų tinklo pardavimo duomenys - vidutinio pirkėjų krepšelio kaina sausio-balandžio mėnesiais praktiškai neaugo, nes jame, įgyvendinant kainų mažinimo strategiją, didžioji dalis prekių atpigusios", - sako bendrovės „Maxima LT" generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Lietuva per pastaruosius penkerius metus nėra apleidusi mažiausias kainas pirkėjams siūlančių šalių trejetuko. Šių metų balandžio pabaigoje atliktas tyrimas parodė, kad, kaip ir sausį, trečia Lietuva atsiduria ne tik įvertinus visą 70 dažniausiai perkamų prekių krepšelį. Ta pati pozicija Lietuvai tenka ir rikiuojant šalis pagal importuojamų, garsių pasaulinių prekių ženklų gaminamų prekių kainų mažumą, ir lyginant mažiausios kainos prekes, kurios neretai yra parduodamos su prekybos tinklo privataus prekės ženklo etikete.

Po Lietuvos kainų didėjimo seka vertinant visų 70 prekių kainas rikiuojasi Latvija, Estija, Ispanija, Čekija, Vokietija, Didžioji Britanija, Italija, Prancūzija, Austrija, Airija ir Šveicarija. Lyginant sausio ir balandžio tyrimus, pigiausių šalių sąraše vietomis susikeitė Latvija ir Estija, Čekija ir Vokietija, o Italija pagal šį tyrimą tapo pigesne šalimi už Austriją ir Prancūziją.

Prekių kainų palyginimas 14 skirtingų Europos šalyse parodė, kad Lietuvoje iš visų šalių pigiausiai kainuoja bulvės, margarinas, parūkytos dešros, šviesi duona, šviežia kiauliena, šviežia vištos krūtinėlė, šviežios vištų blauzdelės ir virtos dešrelės, „Marlboro", „Maggi", „Nesquik" ir „Colgate" produkcija. Mažiau nei vidutinė kaina Lietuvoje mokama perkant baltą duoną skrudinimui, citrinas, cukrų, degtinę, druską be jodo, duonines bandeles, fermentinius sūrius, grietinę, jogurtus, kvietinius miltus, makaronus, negazuotą vandenį, obuolius, popierinius rankšluosčius, sviestą, šviežią jautieną, šviežią viščiuką, tepamą lydytą sūrį, tualetinį popierių ir vištų kiaušinius. Taip pat „Actimel", „Activia", „Coca-Cola", „Evian", „Heinz", „Helmanz", „Kelloggs", „Knorr", „Pampers", „Pepsi", „Raffaello", „Red Bull", „Snickers" prekės ženklų gaminius.

Lyginant populiariausių prekių kainas skirtingose Europos šalyse be jau išvardintų prekės ženklų vertinamos ir šių prekės ženklų gaminių kainos: „Ajax", „Ariel", „Bonduelle", „Domestos", „Dove", „Head & Shoulders", „Hellmanns", „Jacobs", „Lavazza", „Lenor", „Milka", „Nescafe", „Nutella", „Palmolive", „Persil" ir „Pringles".

Tarp populiariausių prekių, kurių kainos yra vertinamos tyrimo metu, yra tokios prekės kaip apelsinai, balta duona, bananai, bulvės, citrinos, cukrus, druska, degtinė, duoninės bandelės, fermentiniai sūriai, grietinė, grikiai, jogurtai, kvietiniai miltai, makaronai, margarinas, negazuotas vanduo, obuoliai, paprika, parūkytos dešros, pasterizuotas pienas, pomidorai, popieriniai rankšluosčiai, ryžiai, saulėgrąžų ir sojų aliejus, sviestas, šviesi duona, šviesusis alus, šviežia mėsa - jautiena, kiauliena, vištienos krūtinėlė, blauzdelės ir visas viščiukas, taip pat tepamas lydytas sūris, tualetinis popierius, virtos dešrelės ir vištų kiaušiniai.

„Maxima" analitikai analogišką kainų skirtingose Europos šalyse tyrimą atlieka kasmet net kelis kartus per metus. Lyginamos panašios koncepcijos ir tam pačiam kainų segmentui priklausančių prekybos tinklų viešai pateikiamos kainos. Pavyzdžiui, Airijoje žiūrėtos „Tesco", Austrijoje „Billa", Čekijoje „Nakuptesi", Italijoje „Pronto Spesa", Ispanijoje „Capraboacasa", Prancūzijoje „Auchan Direct", Lenkijoje „Lecrerc", Švedijoje „Coop", Vokietijoje „Rewe", Didžiojoje Britanijoje „My Supermarket", Baltijos šalyse - „Maxima" prekybos tinklo kainos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder