Laboratorinių tyrimų rezultatai: braškės saugios

Laboratorinių tyrimų rezultatai: braškės saugios

Pastarosiomis dienomis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištirti 7 braškių mėginiai pesticidų ir sunkiųjų metalų (kadmio) likučiams nustatyti. Mėginiams atrinktos ne tik lietuviškos, bet ir lenkiškos, ispaniškos bei olandiškos kilmės uogos. Visų tirtų mėginių laboratorinių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute kasmet atliekami jų laboratoriniai tyrimai pesticidų, sunkiųjų metalų likučiams nustatyti, matuojamas radioaktyvumo lygis, tiriama galima tarša helmintais ir kt. 2009 metais buvo ištirta 11 braškių, bruknių mėginių. 2010 metais - 26 braškių, spanguolių, mėlynių mėginiai. Visų tirtų mėginių laboratorinių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau keletą metų vykdo maisto taršos stebėsenos programą, pagal kurią atliekama nuolatinė cheminių teršalų likučių stebėsena įvežtuose, importuotuose ir Lietuvoje išaugintuose augaliniuose produktuose.

Pagal šią programą kiekvienais metais ištiriama apie 400-500 vaisių ir daržovių mėginių, didžiausias dėmesys skiriamas pesticidų kiekiui nustatyti.

Prasidėjus braškių sezonui Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektoriai turgavietėse tikrina, ar braškės atitinka kokybės ir saugos reikalavimus.

Patikrinimų metu tikrinama visų turgaus prekiautojų parduodamų braškių kokybė, jų ženklinimas, kilus įtarimams, atrenkami braškių mėginiai laboratoriniams tyrimams. Atkreiptinas dėmesys, kad tiek lietuviškoms braškėms, tiek iš kitų Europos Sąjungos, tiek iš trečiųjų šalių atvežtoms braškėms taikomi vienodi reikalavimai.

Prekybos centruose ir turgavietėse parduodamos braškės turi atitikti minimalius reikalavimus - jos turi būti sveikos, nesugedusios, švarios, nepažeistos kenkėjų, be jokio pašalinio kvapo ar skonio. Be to jos negali būti parduodamo nuplautos. Jei braškės pradėjusios pūti ar gesti, maisto produktų inspektoriai neleidžia tokios produkcijos pardavinėti, taiko atitinkamas poveikio priemones.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder