Kultūros darbuotojų atlyginimų didinimas Prezidentūrai - nacionalinio saugumo dalykas

Kultūros darbuotojų atlyginimų didinimas Prezidentūrai - nacionalinio saugumo dalykas

Didinti atlyginimus mažiausiai apmokamiems šalies kultūros darbuotojams - bibliotekininkams, muziejininkams, kultūros centrų darbuotojams - numatoma tik gerėjant valstybės bendrai finansinei būklei ir ne anksčiau kaip nuo 2013 metų. Prezidentūros atstovai atlyginimų didinimo kultūros darbuotojams situaciją vadina nacionalinio saugumo klausimu.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete trečiadienį svarstytas 2012 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas.

"Jeigu bibliotekininkams keliame (atlyginimus), tai, pavyzdžiui, neduodame nacionalinėms įstaigoms pusės biudžeto. Tai labai reikšmingi asignavimai, daug pinigų, ir aš manau, kad tai galėtų būti daroma tiktai gerėjant valstybės bendrai finansinei sveikatai. Nes iš vidinių resursų mes galime toliau mažinti Valstybės investicijų programą, bet tai būtų labai grubus būdas gerinti vienų padėtį ir kažkiek bloginti kitų", - teigia kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Ministras atmetė galimybę bibliotekininkų atlyginimams panaudoti projekto "Bibliotekos pažangai" lėšas, skiriamas bibliotekininkams mokyti dirbti su šiuolaikinėmis technologijomis. "Tai nėra biudžeto pinigai. (...) Mūsų bibliotekų tinklas dabar tiek sustiprintas kompiuteriais, prieigomis, kad aš neprisiverčiu ironiškai žiūrėti į tai ir sakyti, kad tai eilinis lėšų iššvaistymas. Aš laikau tą projektą mūsų gerąja patirtimi. Sunaudoti tai atlyginimų kėlimui yra neįmanoma - mes labai diskredituotume save pasaulio akyse, kad mums duoda modernizavimui, o mes suvalgome paprastuoju būdu tai, ką turėjo užtikrinti valstybė", - aiškino Seimo nariams A. Gelūnas.

Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija teigia, kad Lietuvos bibliotekų darbuotojų atlyginimas šiuo metu yra opiausia socialinė ir profesinė problema, ir prašo valdžios institucijų surasti galimybę 2012 m. valstybės biudžete 3700 bibliotekų darbuotojams sugrąžinti iki krizės buvusius atlyginimus ir laipsniškai priartinti prie pedagogo atlyginimo vidurkio.

"2009-2010 m. savivaldybėms sumažinus biudžetus, labiausiai nukentėjo viešosios bibliotekos: metinis biudžetas buvo sumažintas vidutiniškai 22 proc., o atlyginimai, ir iki tol buvę mažiausi, dar sumažėjo 10-30 proc. Šių specialistų atlyginimai sparčiai artėja prie minimalios algos ir šiandien jų vidurkis yra 1270 litų iki mokesčių", - teigia Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija.

Prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė yra įsitikinusi, kad šiuo klausimu reikia sisteminio valstybės požiūrio. "Kultūros darbuotojų atlyginimai yra absoliučiai nacionalinio saugumo dalykas. Visų kultūros darbuotojų atlyginimų koeficientas yra dvigubai mažesnis negu švietimo darbuotojų, pradedant nuo ministerijos darbuotojų iki kaimo bibliotekų. Seimo dalykas būtų galvoti apie tą koeficientą, ir čia reikia sisteminio požiūrio", - kalbėjo Prezidentės patarėja.

Finansų ministerijos duomenimis, valstybės ir savivaldybių kultūros įstaigų darbuotojų kitų metų darbo užmokesčio fonde numatoma 280 mln. litų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder