"Kokybė" už 139 mln. eurų

"Kokybė" už 139 mln. eurų

Vakar dėl kol kas dar nenustatyto gedimo ir vėl atsijungė elektros jungtis su Švedija „NordBalt“. Tai jau šeštas jungties gedimas vos per du jos veiklos mėnesius, nors kabelio tiesimas kainavo net 139 mln. eurų.

Kabelis bus atjungtas iki šeštadienio. Sugedus jungčiai ir sumažėjus į Lietuvą importuojamos elektros kiekiui „Litgrid“ aktyvavo rezervus iš Baltarusijos, Estijos ir iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės.

„Lietuvos energijos gamyba“ pranešė, kad, prieš vidurdienį atsijungus elektros jungčiai su Švedija „NordBalt“, jau aktyvuoti du Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės agregatai. Pasak bendrovės, jie įjungti siekiant užtikrinti energijos tiekimo stabilumą, elektrinė šiuo metu sistemai tiekia 400 MW elektros energijos ir tuo didžiąja dalimi kompensuoja staigų į Lietuvą patenkančios elektros energijos kiekio sumažėjimą.

Maksimalia galia veikiančia „NordBalt“ jungtimi į Lietuvą atiteka 700 megavatvalandžių, tad jai atsijungus likusią trūkstamą elektros energijos dalį perdavimo sistemos operatorius privalo padengti pasitelkdamas kitus šaltinius.

Prisidėti prie stabilios situacijos rinkoje išlaikymo „Lietuvos energijos gamyba“ yra pasirengusi ir kitais valdomais pajėgumais: stabiliai veikia ir elektros energiją gamina Kauno A.Brazausko hidroelektrinė, gali būti įjungti dujiniai elektros energijos gamybos pajėgumai Elektrėnuose.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder