Klaipėdiečių keltas - skandinavų elitui

Laivų statyba

Vakar AB Vakarų laivų gamykloje (VLG) iškilmingai pažymėta naujo kelto, kainuosiančio apie 13 mln. eurų, statybos pradžia. Tai pirmas laivas bendrovės istorijoje, kuris bus ir pastatytas, ir visiškai įrengtas.

Kelto statybos pradžios ceremonijoje dalyvavo Alandų salų (savavaldis regionas Suomijoje), turinčių per 26 tūkst. gyventojų, susisiekimo ministras Runaras Karlssonas. Jis kartu su VLG generaliniu direktoriumi Arnoldu Šileika prie lentelės pritvirtino simbolines dviejų šalių monetas, o ji papuošė pradėto statyti laivo kilį.

Alandų salų Vyriausybės užsakymu viena iš 22 VLG antrinių įmonių UAB "Vakarų laivų statykla" stato "ledo klasės" keltą, pritaikytą dirbti užšąlančioje Baltijos jūros dalyje. Pasak A. Šileikos, jis galės dirbti iki 1 m storio ledų sangrūdose.

Laivas bus aprūpintas moderniausiais techniniais įrengimais ir pastatytas pagal naujausias technologijas bei laikantis gamtosauginių reikalavimų. Užsakovų atstovo ir šio projekto vadovo Gorano Holmbergo teigimu, bus siekiama, kad keltas gautų "žaliąjį pasą".

VLG laivų statybos srityje dirba dar tik 9 metus, pradėjo nuo 1998 m. pastatydama laivą norvegams. Per šį laikotarpį čia įgyvendinti 35 įvairūs projektai, tarp jų - 14 pastatytų keltų.

15-asis keltas, užsakytas Alandų salų vyriausybės, ypatingas dar ir tuo, kad pirmą kartą VLG veiklos istorijoje bus statomas "iki rakto", t. y. bus visiškai įrengtas ir paruoštas plaukioti. Anksčiau čia statomi laivai buvo plukdomi į užsienio uostus, kuriuose būdavo baigiami įrengti iki galo.

Pasak Estijos koncerno "BLRT Grupp", kuriai priklauso VLG, valdybos pirmininko Fiodoro Bermano, vykdyti tokį užsakymą, žinant, kad Alandų salose yra įsikūręs visas Skandinavijos šalių laivybos elitas, yra didžiulė garbė.

Be to, jis atitinka VLG pasirinktą strategiją - specializuotis keltų ir specialių laivų statyboje. F. Bermano teigimu, visa laivų statyba dabar pereina į Klaipėdą, o Vakarų laivų statyklos tikslas - tapti šios srities lydere Baltijos šalyse.

Pasak A. Šileikos, 15-asis keltas - įmonės vizitinė kortelė į keltų statybos rinką. O. R. Karlssonas neslėpė, kad Klaipėda pasirinkta dar ir dėl tinkamos kainos.

Dalia BIKAUSKAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder