Kelyje į EBPO - pirmasis Lietuvos įvertinimas

Kelyje į EBPO - pirmasis Lietuvos įvertinimas

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Darbo grupė dėl papirkinėjimo tarptautiniuose verslo sandoriuose vienbalsiai nusprendė, kad Lietuva preliminariai atitinka pagrindinius reikalavimus, keliamus valstybėms, norinčioms prisijungti prie 1997 m. lapkričio 21 d. EBPO Konvencijos dėl kovos su užsienio valstybių pareigūnų papirkinėjimu tarptautiniuose verslo sandoriuose.

"EBPO Darbo grupės priimtas sprendimas yra pastarųjų dvejų metų mūsų intensyvaus darbo įvertinimas, kuris leis jau kitų metų vasarą įrodyti, kad atitinkame visus reikalavimus, siekiant ratifikuoti EBPO Konvenciją ir tapti Darbo grupės visateisiais nariais. Tačiau net ir po Konvencijos ratifikavimo reikės labai daug nuveikti, nes EBPO suplanuoti Lietuvos vertinimo darbai baigsis ne anksčiau kaip 2018 m. pavasarį. Mano vertinimu, tai - neabejotinai didžiausias iššūkis visame stojimo į EBPO procese," - sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Rengdamasi preliminariam vertinimui, Teisingumo ministerija parengė Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais apribotos galimybės nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti asmenis, kurie davė kyšį užsienio pareigūnui, taip pat buvo praplėstas užsienio pareigūno apibrėžimas Baudžiamajame kodekse. Kodekso pataisos buvo priimtos ir įsigaliojo šių metų lapkričio pabaigoje. Taip pat bendradarbiaujant su Finansų ministerija buvo parengti ir Seime priimti mokesčių įstatymų pakeitimai, kuriais užkirstas kelias kyšiams išleistas lėšas atskaityti mokesčių tikslais.

EBPO Darbo grupės vertinimas buvo pirmasis iš šešių vertinimo etapų. Kitas žingsnis - 2016 m. birželio mėnesį vyksianti išsamaus vertinimo procedūra, kurios metu Lietuva turės įrodyti, kad ne tik teisinė aplinka, bet ir teisminė praktika bei teisėsaugos institucijų pajėgumai atitinka aukštus EBPO Konvencijos ir Darbo grupės keliamus reikalavimus.

Lietuvos siekis tapti EBPO nare yra numatytas kaip vienas iš prioritetinių Lietuvos Vyriausybės 2012-2016 m. veiklos programos uždavinių, o siekiant įstoti į EBPO būtina prisijungti prie EBPO Konvencijos dėl kovos su užsienio valstybių pareigūnų papirkinėjimu tarptautiniuose verslo sandoriuose ir tapti pilnateise EBPO darbo grupės dėl papirkinėjimo tarptautiniuose verslo sandoriuose nare.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder