Ką daryti su sukauptais centais?

Ką daryti su sukauptais centais?

Kai kurie smulkių centų ar metalinių litų sukaupę gyventojai jau pradėjo svarstyti, kaip artėjant euro įvedimui elgtis su šiuo turtu.

"Vaikai turi susitaupę nemažai baltų centų. Klaipėdoje nebėra Lietuvos banko kasos, kurioje anksčiau būdavo galima nemokamai išsikeisti didesnį kiekį monetų į litų banknotus. Kiti bankai už monetų perskaičiavimą ima nemenkus komisinius. Tai dabar tikriausiai teks eiti į kurią nors savitarnos kasą ir mėtyti ten tas centų monetas. O gal visgi įvedus eurą visuose bankuose centai bus keičiami nemokamai, juk valdžia žadėjo užtikrinti nemokamą nacionalinės valiutos keitimą į eurus?" - svarstė į redakciją patarimo kreipęsis klaipėdietis Martynas.

"Swedbank" interneto svetainėje skelbiama, kad už grynųjų pinigų keitimą į tos pačios valiutos kitus nominalus šio banko kasose teks sumokėti 4,5 proc. nuo keičiamos sumos vertės siekiantį paslaugos įkainį (ne mažiau nei 3 Lt). Tiesa, litų monetų ir centų keitimui mokestis netaikomas, jei keičiamų pinigų bendra suma neviršija 10 Lt.

O štai SEB bankas, anot banko ryšių su žiniasklaida vadovo Arvydo Žilinsko, grynųjų pinigų keitimo į tos pačios valiutos kitus nominalus paslaugos išvis neteikia.

Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Mindaugas Milieška pažymi, kad jei gyventojai turi prikaupę litų monetų ar centų, juos iki euro įvedimo gali naudoti ir mokėjimams. Mat Pinigų įstatymas reikalauja, kad Lietuvoje juridiniai ir fiziniai asmenys litus mokėjimams ir atsiskaitymams priimtų be apribojimų.

"Įvedus eurą, nuo kitų metų sausio 1 iki 15 dienos bus dviejų valiutų apyvartos laikotarpis - be eurų, mokėti už prekes ir paslaugas bus galima ir grynaisiais litais, - sakė M. Milieška. - Tačiau verta žinoti, kad tuo laikotarpiu parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose vieno atsiskaitymo metu bus neprivaloma priimti daugiau kaip penkiasdešimt galiojančių lito monetų, nepaisant jų vertės. Bus privaloma priimti tik neribotą skaičių litų banknotų."

Pasak Lietuvos banko atstovo, 2015-ųjų pirmąjį pusmetį litų banknotai ir monetos į eurus bus nemokamai keičiami 343 komercinių bankų padaliniuose. Taip pat nuo metų pradžios iki kovo 1 d. litų banknotus ir monetas į eurus neatlygintinai keis 11 kredito unijų 14 keitimo vietų bei 330 Lietuvos pašto padalinių. Būsimų nemokamo litų keitimo į eurus vietų sąrašas skelbiamas Lietuvos banko interneto svetainėje.

"Litus į eurus, bet, atkreipiame dėmesį, kad tik litų banknotus, bus galima nemokamai išsikeisti ir antrąjį kitų metų pusmetį. Tą darys 89 komercinių bankų padaliniai. Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litų banknotus ir monetas į eurus keis nemokamai neribotą laiką", - pridūrė M. Milieška.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder