Ką daryti, jeigu buvo atšaukta viešbučio rezervacija?

Ką daryti, jeigu buvo atšaukta viešbučio rezervacija?

Klausimas. Neseniai su šeima keliavome po Europą. Nakvynės vietas užsakėme per elektroninę apgyvendinimo paslaugų tarpininkavimo sistemą. Viskas vyko sklandžiai, deja, atvykę į viešbutį Lenkijoje sužinojome, kad rezervacija buvo anuliuota, pritrūkus tam tikrų duomenų, todėl viešbutis negalėjo mūsų apgyvendinti. Patyrėme labai daug nepatogumų, nes turėjome susirasti kitą nakvynę vėlai vakare, su mažais vaikais ir sumokėjome gerokai daugiau, nei planavome. Ar galime reikalauti atlyginti nuostolius ir kas turėtų juos padengti?

Į klausimą atsako Europos vartotojų centro teisininkė patarėja Rasa Tiaškevičienė.

Tikrai nesmagu, kai po sunkios dienos atkeliaujate į viešbutį kitoje šalyje ir ten sužinote, kad jūsų apgyvendinti negali. Kaip to išvengti? Užsisakydami viešbučio kambarius, visuomet atsispausdinkite ir turėkite su savimi užsakymo patvirtinimą. Būtinai perskaitykite užsakymo sąlygas ir reikalavimus, įsidėmėkite terminus bei įsitikinkite, kad viską suprantate, o jei nesuprantate tam tikrų dalykų, būtinai juos išsiaiškinkite. Planuodami atvykti vėliau, būtinai informuokite viešbutį apie vėlyvą atvykimą, kad jūsų kambarys nebūtų atiduotas kitiems svečiams. Jei atvykote į viešbutį, kuriame iš anksto rezervavote kambarį, tačiau jus atsisakė apgyvendinti, nedelsdami kreipkitės į viešbučio administraciją ir pirmiausia bandykite išspręsti problemą vietoje. Pareikalaukite apgyvendinti kitame kambaryje, tačiau prisiminkite, kad jei jis kainuoja brangiau, jūs neturite mokėti papildomai, o jeigu gausite prastesnį kambarį, tuomet galite reikalauti atlyginti kainų skirtumą. Jeigu nepavyko problemos išspręsti vietoje ir viešbutis negalėjo suteikti kambario, o teko apsigyventi kitame viešbutyje, tai nepamirškite išsaugoti visų dokumentu ir grįžę kreipkitės su pretenzija raštu į paslaugos teikėją. Viešbutis privalo ne tik grąžinti pinigus (jeigu buvo iš anksto apmokėta), bet ir padengti jūsų nuostolius (kainos skirtumą) tuo atveju, jei turėjote apsigyventi kitame viešbutyje, kur už kambarį sumokėjote daugiau.

Situacijoje, į kurią pateko skaitytojas, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti dėl kieno kaltės (tarpininko ar viešbučio) kambarys nebuvo rezervuotas. Siūlyčiau lygiagrečiai kreiptis su pretenzija raštu tiek į tarpininką, tiek į viešbutį, o tada priklausomai nuo to, dėl kieno kaltės nebuvo suteiktas užsakytas kambarys, tas ir turėtų atlyginti nuostolius. Jeigu nepavyksta savarankiškai išspręsti problemos ir paslaugos teikėjas yra registruotas kitoje Europos Sąjungoje šalyje, Islandijoje ar Norvegijoje, tai galima kreiptis nemokamos pagalbos ir patarimų į Europos vartotojų centrą Lietuvoje.

Norėčiau priminti vartotojams dar keletą dalykų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį. Užsakant internetu, savo mokėjimo kortelės duomenis pateikite tik saugiame tinklapyje. Įsidėmėkite iki kada galite atšaukti viešbučio kambario rezervaciją, kitu atveju viešbutis gali nebegražinti sumokėtos sumos ir/ar pritaikyti baudą. Atkreipkite dėmesį į atvykimo ir išvykimo datas, įsiregistravimo ir išsiregistravimo laiką – jei įsiregistruosite anksčiau ar išsiregistruosite vėliau nustatyto laiko, viešbutis gali Jums pritaikyti papildomą mokestį, paprastai už pusę paros. Neskubėkite vaišintis kambaryje padėtais vaisiais, gėrimais, naudotis kosmetikos priemonėmis, jei nesate pasirengę už juos sumokėti. Viešbučiai privalo nurodyti papildomų paslaugų įkainius matomoje vietoje, tačiau kai kurie viešbučiai tai pamiršta, todėl jeigu abejojate, visais klausimais kreipkitės į viešbučio administraciją.

Kartais nuskaičiuojama didesnė suma už apgyvendinimo paslaugą nei buvo nurodyta užsakyme. Tokiu atveju būtina nedelsiant kreiptis į paslaugos teikėją, pridėti paslaugos užsakymo patvirtinimą bei pareikalauti raštiško paaiškinimo dėl iškilusios problemos. Jei pinigai nuskaičiuoti nuo banko kortelės, kreipkitės į banką bei prašykite taikyti pinigų grąžinimo procedūrą.

Parengta bendradarbiaujant su Europos vartotojų centru. Daugiau informacijos apie Europos vartotojų centrą rasite ČIA. Klausimus, susijusius su Europos Sąjungos vartotojų teisėmis, galimais jų pažeidimais, siųskite el. paštu [email protected].

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder