Jūrų vėjo energija palankiai vertinama 5 kartus dažniau nei nepalankiai

Jūrų vėjo energija palankiai vertinama 5 kartus dažniau nei nepalankiai

Lietuvoje palankiai vertinančių jūrų vėjo energijos plėtojimą yra beveik 5 kartus daugiau negu vertinančių nepalankiai.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai" apklausos duomenimis, 51 proc. Lietuvos gyventojų pritartų šios energetikos srities plėtojimui šalyje (17 proc. visiškai pritartų ir 34 proc. greičiau pritartų), ir tik 11 proc. gyventojų nepritartų (3 proc. visiškai nepritartų ir 8 proc. greičiau nepritartų).

Palankiai į jūrų vėjo jėgaines dažniau žiūri vyrai (57 proc. vyrų pritartų jūrų vėjo jėgainių plėtojimui), didmiesčių gyventojai (59 proc. pritartų jūrų vėjo jėgainių plėtojimui), turintys aukštąjį išsimokslinimą respondentai. Kaip dažniausią tokio savo požiūrio priežastį respondentai nurodė šios energijos pigumą ir ekonominį naudingumą (29 proc. respondentų), ekologiškumą ir tai, kad ji neteršia gamtos (24 proc.) bei jūrų vėjo energijos saugumą, lyginant su kitų rūšių energijos gamyba (20 proc.). Penktadalis, arba 20 proc. apklausos respondentų, nurodė jūrų vėjo energijos plėtojimui Lietuvoje nei pritarią, nei nepritarią ir 18 proc. išvis neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Apklausos duomenimis, jūrų vėjo energija pagal patrauklumą Lietuvos piliečiams jau lenkia sausumos vėjo energiją. Paprašius pasirinkti vieną iš atsinaujinančių išteklių energijos rūšių, kurios plėtojimas Lietuvoje jiems būtų labiausiai priimtinas, jūrų vėjo jėgaines rinkosi 23 proc. apklaustųjų, o statomas sausumoje - 15 proc. Taip pat 23 proc. pasirinko hidroelektrines, o 20 proc. - saulės energiją. Likę apklaustieji nuomonės neturėjo. Labiausiai būtent už jūrų vėjo energetikos plėtojimą pasisakė gyventojai, gaunantys didesnes negu 2500 litų pajamas, taip pat didmiesčių gyventojai.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktoriaus Sauliaus Pikšrio, nors Lietuvoje jūrų vėjo jėgainės dar nėra statomos, pasaulyje ši tendencija pastebima jau kurį laiką. Jūrose statomos vėjo jėgainės ne tik netrukdo gyventojams ir gali pagaminti daugiau elektros. "Dėl galimybės vandenyje statyti išskirtinio dydžio jėgaines ir dėl žymiai stipresnio jūrų vėjo būtent ši energetikos sritis turi potencialo pasiūlyti ypač didelius elektros kiekius už konkurencingą lyginant su kitų rūšių elektra kainą", - sako S. Pikšrys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder