Jolita Vaickienė: Valstybės kontrolės rekomendacijos dėl įmonių bankroto turi būti įgyvendintos nedelsiant

Jolita Vaickienė: Valstybės kontrolės rekomendacijos dėl įmonių bankroto turi būti įgyvendintos nedelsiant

Nors Ūkio ministerija teigiamai vertina Įmonių bankroto valdymo departamento veiklą, pokyčiai bankroto srityje yra neišvengiami. Tokią išvadą padarė Seimo Audito komitetas, apsvarstęs valstybinio audito ataskaitą "Įmonių bankroto proceso valdymas ir kontrolė".

Auditoriai konstatavo, kad bankrotai yra skelbiami per vėlai, kai įmonės turi itin mažai turto, todėl patenkinama tik apie 13 proc. kreditorių reikalavimų. Bankrutuojančių įmonių turto pardavimas sukėlė abejonių dėl skaidrumo, nes nustatyta, kad, nupirkus turtą už administratoriaus nustatytą kainą, jis neilgai trukus parduodamas už gerokai didesnę kainą. Kritikos sulaukė ir administratorių veiklos priežiūra, kuri, auditorių vertinimu, yra orientuota į formalius teisės aktų reikalavimo pažeidimus, tačiau nevertinamas administratorių veiklos efektyvumas.

Bankroto procesas apibūdintas kaip nepakankamai koordinuojamas ir kontroliuojamas, todėl stebima jo ilgėjimo tendencija (vidutiniškai bankrotas trunka 33 mėn., nors siektinas rezultatas - ne ilgiau kaip 12 mėn.). Pateiktos rekomendacijos Vyriausybei, kurias įgyvendinus būtų labiau apsaugoti kreditorių interesai, sutrumpėtų procesas, turtas būtų parduodamas efektyviau, būtų vykdoma efektyvesnė administratorių priežiūra.

Ūkio ministerija informavo, kad artimiausiu metu planuojama pateikti Įmonių bankroto įstatymo pataisas, kurios turėtų įgyvendinti dalį rekomendacijų, vis dėlto į kai kurių rekomendacijų įgyvendinimą planuojama "pasižiūrėti lanksčiai" ir jas įgyvendinti tik 2016 metais.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė griežtai nesutinka su tokiu požiūriu. "Esu įsitikinusi, kad Valstybės kontrolės pateiktos rekomendacijos yra pagrįstos ir turi būti įgyvendintos visa apimtimi. Nebe laikas kalbėti apie "lankstumą" - rekomendacijos buvo derinamos su Ūkio ministerija, tada ir reikėjo diskutuoti. Dabar turi būti pereita prie darbų. Ir jie turi būti padaryti nedelsiant ir nelaukiant 2016 metų pabaigos", - sako J. Vaickienė.

Jos teigimu, ministerijos rengiamame įstatymo projekte turi būti numatytos visos reikalingos priemonės - kitoks variantas nebus svarstomas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder