Jautienos klastojimo skandalas jau apėmė 21 ES valstybę

Jautienos klastojimo skandalas jau apėmė 21 ES valstybę

Jautienos klastojimo skandalas, kai į jos gaminius pridedama ir gerokai pigesnės arklienos, apie tai neinformuojant produktų ženklinimo etiketėse, jau apėmė 21 Europos Sąjungos valstybę.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, jog apie tai valstybės praneša Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

Naujausiais RASFF duomenimis, tyrimai dėl galimų klastojimo atvejų vykdomi ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir Olandijoje, Belgijoje, Airijoje, Bulgarijoje, Prancūzijoje, Liuksemburge, Slovakijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje, Kipre, Graikijoje, Ispanijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje ir Latvijoje.

Penktadienį RASFF sistema gauta papildoma informacija, kad latviškuose jautienos konservų "Sūdyta jautiena savo sultyse" (gamintoja SIA "Kursu zeme") sudėtyje Vokietijos atsakingos institucijos nustatė 69 proc. ženklinime nenurodytos arklienos. Konservai buvo išplatinti Belgijoje, Vokietijoje, Olandijoje ir Jungtinėje Karalystėje, šiuo metu visa konservų partija yra išimama iš rinkos.

VMVT duomenimis, šio gamintojo produktai buvo platinami ir Lietuvoje. Patikrinimų metu nustatyta, kad Lietuvoje buvo pardavinėjami kitų pavadinimų bei kitos sudėties konservai nei nurodyti RASFF pranešime, tačiau, įvertinus riziką, prekyba Latvijos įmonės SIA "Kursu zeme" mėsos konservais laikinai sustabdyta. Atrinkti produkcijos mėginiai DNR tyrimams.

Iš viso per pastarąsias dvi dienas VMVT specialistai atrinko per 30 įvairių maisto produktų mėginių laboratoriniams DNR tyrimams. RASFF sistemos duomenimis, dažniausiai klastotės, kai į jautienos gaminius buvo įmaišoma arklienos, nustatomos įvairiuose šaldytuose ar konservuotuose jautienos pusgaminiuose. Atsižvelgiant į šią informaciją, Lietuvoje taip pat tiriami mūsų rinkoje parduodamų maisto produktų su jautiena mėginiai.

Praėjusią savaitę jautienos klastojimo skandalas svarstytas ir ES Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje. Pasitarimo metu praktiškai visų ES šalių atstovai pabrėžė, kad, nors šis skandalas nesusijęs su maisto saugos klausimais, tačiau jis atskleidė, kad būtina griežtinti fizinę maisto produktų kontrolę ir nustatyti griežtus reikalavimus maisto produktų kilmės ženklinimui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder