Jau aišku, kada bus pradėtos grąžinti pensijos

Jau aišku, kada bus pradėtos grąžinti pensijos

Artėjant šventėms, pensininkų širdyse sužibo viltis - vakar valdančiųjų partijų Politinė taryba nutarė sudaryti darbo grupę, kuri parengs pensijų kompensavimo mechanizmą. Nors teigiama, jog pensijos turėtų būti pradėtos grąžinti nuo pavasario, pirmieji Seimo žingsniai turėtų leisti pensininkams šventes sutikti linksmesne gaida.

Tikslūs sprendimai

Ramesne širdimi iš vakar vykusio valdančiųjų partijos posėdžio išėjo ir Europos Parlamento narys, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas, pasiūlęs sukurti minėtą darbo grupę. Pasak jo, tai antras žingsnis po to, kad politinė valia grąžinti pensijas valdančiojoje daugumoje yra. „Politinėje taryboje po karštų, ganėtinai ilgų diskusijų nuspręsta fiksuoti darbo grupę, kuriai vadovauja socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ir finansų ministras Rimantas Šadžius“, - teigia R.Paksas. Grupei taip pat priklausys po vieną atstovą iš kiekvienos valdančiosios koalicijos narių, kurie turi būti deleguoti iki šiandienos vakaro.

Pasak europarlamentaro, būtent ši grupė turi įvertinti situaciją ir pateikti konkrečius terminus bei atsakymus dėl to, iš kokių lėšų ir kaip turi būti grąžinamos per krizę nurėžtos pensijos. „Tokiu būdu reikia fiksuoti, kad koalicija pasiryžusi ne tik atstatyti, bet ir padidinti šiuo metu mokamas pensijas. Tam reikia paruošti sprendimus. Šiandien tam buvo žengti pirmieji žingsniai, išklausius socialinės apsaugos ir finansų ministrus“, - komentuoja R.Paksas.

Tikėtina pavasarį

Europarlamentaras mano, jog pensininkai gali tikėti viešojoje erdvėje vyraujančiais pasisakymais, jog pirmieji grąžinimai gali prasidėti jau pavasarį. Pasak jo, tai visiškai realu. Norint įgyvendinti šį užsibrėžtą terminą, reikėtų susimąstyti apie papildomų vidinių valstybės resursų paieškas.

Pasak R.Pakso, yra daug galimybių šias lėšas surasti. Jų valstybėje yra daug, tačiau į viską reikia žiūrėti kompleksiškai. Neturi būti iš vienų atimama, o kitiems atiduodama. Tų logiškų sprendimų gali būti labai daug: nuo nereikalingų pareigybių atsisakymo, ministerijų optimizavimo iki ekonominio augimo ir viršplaninių pajamų.

Kada tiksliai pensininkai gali tikėtis gerų žinių, kol kas dar nėra aišku, mat posėdžio metu buvo apibrėžtas laiko terminas „artimiausiu metu“. Tačiau, kaip teigia R.Paksas, tikėtina, kad po šventinio laikotarpio realūs sprendimai jau turės atsirasti: „Gana sunku tikėti, kad kažkas paaiškės iki Naujųjų metų, tačiau jau po švenčių, prireikus, pats ieškosiu darbo grupės rezultatų ir sprendimų.“

Politikavimams - ne

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat neabejoja galimybe grąžinti pensijas dar pavasarį. Pagrindinis jo prašymas darbo grupei - dirbti sąžiningai.

„Šiandien aš paprašiau konkrečiai abiejų ministrų, kad nebūtų jokių politikavimų, kad būtų vadovaujamasi finansine logika, konkrečiai, kad būtų aiškiai pasakyta, iš kokių finansavimo šaltinių galimi vidiniai rezervai pirmiausia panaudoti, po to iš ekonominio prieaugio.

Ir visa tai įvertinus, mes labai aiškiai pabrėžiame ir pasakome visuomenei, kad šita Vyriausybė, šita Seimo dauguma įsipareigoja pensijas kompensuoti“, - sakė premjeras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder