Įvardijo, kiek dar gali pabrangti degalai

Įvardijo, kiek dar gali pabrangti degalai

Kylant naftos kainoms, vėl brangsta benzinas ir dyzelinas. Pasak Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentės Daivos Jokšienės, tikėtina, kad ateityje degalų kainos dar šiek tiek pakils. Ekspertės teigimu, degalų kainos gali šoktelti dar maždaug trim euro centais.

Anot D. Jokšienės, mažmeninės degalų kainos priklauso nuo produkto kainos ir mokesčių. „Produktai per sausio mėnesį didmeninėje prekyboje kilo apie 8–13 proc. Mažmeninėje prekyboje kol kas kainos kilo tik vienu procentu“, – dėsto D. Jokšienė.

Specialistės teigimu, paskutinę savaitę stipriai padidėjusios mažmeninės prekybos kainos matomos visose kaimyninėse šalyse: Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Pasak D. Jokšienės, naftos kaina didėja ir prognozuojama, kad pirmą pusmetį ji turėtų siekti 70–80 dolerių už barelį. Šis naftos kainos kilimas esą darys įtaką didmeninės prekybos kainai, o tai atsispindės ir mažmeninės prekybos kainoje.

„Jei ir toliau produkto [naftos] kaina didės, mažmeninės prekybos kaina, be abejo, truputėlį didės. [...] Jei didmeninės prekybos kaina jau yra pakilusi apie aštuonis euro centus, o mažmeninės prekybos kaina pakilusi vienu euro centu, manyčiau, maždaug trim euro centais kaina turėtų didėti“, – prognozuoja D. Jokšienė.

Savo ruožtu Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomasis direktorius Vidas Šukys sako, kad artimiausiu metu reikia nusiteikti degalų kainų kilimui. „Šiuo atveju sulig naftos kaina degalų kaina nekilo taip staigiai, kaip anksčiau. Tai, žinoma, yra geras požymis, bet šito kainų augimo niekas tikrai nesustabdys“, – mano V. Šukys.

Paklaustas, ar verta suskubti ir prisipilti pilną baką degalų, jis sako, kad kiekvienas turėtų spręsti pagal save. „Bet faktas, kad degalų bakas nieko neišgelbės. Jo užteks ganėtinai neilgam, o naftos kainos pakils tikrai greičiau“, – įsitikinęs Lietuviškų degalinių sąjungos atstovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder