Įsteigta LEO LT

Energetika

Vakar pasirašyta bendrovės LEO LT sukūrimo sutartis.

LEO LT pradinis įstatinis kapitalas sudarys 0,5 mln. litų. Į jį valstybė už savo valdomą 61,7 proc. dalį įneš 308,5 tūkst. litų, o "NDX energija" už 38,3 proc. akcijų - 191,5 tūkst. litų. Vėliau LEO LT įstatinis kapitalas bus padidintas iki 7 mlrd. litų nauja akcijų emisija. Valstybė savo dalį apmokės "Lietuvos energijos" ir "Rytų skirstomųjų tinklų" (RST) akcijomis, o "NDX energija" - valdomos VST akcijomis.

Antradienį taip pat paskelbtas LEO stebėtojų tarybos (ST) sąrašas. Jį sudarė Vilniaus universiteto Tarptautinės verslo mokyklos vadovas Julius Niedvaras, jau paskirtas ST pirmininku. Su juo ST sudarys 11 asmenų, iš jų 4 kartu su "NDX energijos" vadovu Ignu Staškevičiumi atstovaus šiai bendrovei, o valstybės interesams - Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius, "Lietuvos energijos" sistemų patikimumo skyriaus viršininkas Daivis Virbickas, taip pat energetikas Leonas Ašmontas, mokslo bei verslo atstovai - Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys bei Skandinavijos alaus koncerno padalinio "BBH Baltic" prezidentas Tomas Kučinskas.

Iki gegužės 27 d. ST turi suformuoti ir LEO valdybą, kuriai priklausys 5 nariai, bei išsirinkti bendrovės vadovą. Anot I. Staškevičiaus, tai bus "neutralus, visuomenei žinomas asmuo", o valdyboje trys nariai atstovaus valstybės kapitalui.

Pagrindinė LEO užduotis bus naujos atominės elektrinės statyba, o "Lietuvos energija", jau turinti įdirbį, greičiausiai rūpinsis elektros tiltų su Lenkija ir Švedija projektais.

Tiek ūkio ministras Vytas Navickas, tiek I. Staškevičius teigė tikį, kad nauja atominė elektrinė, kaip numatyta, bus pastatyta 2015 metais, jei nebus politinių ir teisminių trukdymų LEO projektui.

"Mes jau aplenkėme laiką - elektrinės aplinkos vertinimo studija bus paskelbta šiemet rugpjūtį - anksčiau nei planuota 2009 metais", - sakė ministras.

Anot I. Staškevičiaus, į projektą "NDX energija" atėjo ilgam - dešimčiai ar daugiau metų, o parduoti turimų akcijų per 2-3 metus irgi nenumatoma, tačiau jų dalis - per 1 proc. - bus pasiūlyta Vilniaus vertybinių popierių biržai.

ELTA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder