Išmokos žemdirbiams pasieks anksčiau laiko

Žinios iš Briuselio

Europos Komisija patenkino Lietuvos prašymą leisti išmokėti šalies žemdirbiams 50 proc. tiesioginių išmokų anksčiau laiko.

Motyvas laikomas pagrįstu, nes mūsų šalies žemės ūkis patyrė didelių nuostolių dėl nepalankių meteorologinių sąlygų.

Pasak Žemės ūkio ministerijos sekretoriaus Vytauto Grušausko, dar liepos mėnesį ministerija kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu leisti iki gruodžio 1 d. avansu išmokėti žemdirbiams 80 proc. tiesioginių išmokų.

Įprastai tiesioginės išmokos mokamos tik nuo einamųjų metų gruodžio 1 d. iki kitų metų birželio 30 dienos. Europos Komisijos Žemės ūkio generalinis direktoratas atsakė, kad mokėti 80 proc. tiesioginių išmokų avansu nėra pagrindo, tačiau klausimas dėl 50 proc. avansinio mokėjimo svarstytinas. Dabar jis patenkintas.

Avansinės tiesioginės išmokos bus mokamos visiems žemės ūkio subjektams, deklaravusiems pasėlius ir pateikusiems paraiškas dėl tiesioginių išmokų, nepaisant to, kokių nuostolių jie patyrė.

Išmokėti avansu 50 proc. išmokų už pasėlius iš biudžeto reikės apie 137,5 mln. litų. Išmokoms už antrąjį ir trečiąjį ketvirčiais paskerstus ir eksportuotus galvijus bei visai pieno išmokai iš biudžeto papildomai reikės 88,2 mln. Lt (iš viso - 225,7 mln. Lt). Likusiąją tiesioginių išmokų dalį tikimasi išmokėti iki balandžio 30 dienos.

ELTA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder