Išleistas laikinuosius pinigus - talonus - primenantis apyvartinių monetų rinkinys

Išleistas laikinuosius pinigus - talonus - primenantis apyvartinių monetų rinkinys

Minint Lietuvos nacionalinės pinigų sistemos dvidešimtmetį, pirmadienį į apyvartą išleistas apyvartinių monetų rinkinys, skirtas 1992 metų spalio 1-ąją pradėjusiems galioti laikiniesiems pinigams - talonams.

Naujojo monetų rinkinio atminimo ženklą sudaro iš metalo nukaldinta vieno iš to meto talonų replika. Monetų dėklo iliustracijoms panaudoti talonų vaizdai, o sumažintas 1 piniginio vieneto talonas perkeltas į atminimo ženklą.

Talonai kaip atsiskaitymo ir mokėjimo priemonė buvo naudojami neilgai - 1993 m. birželio 25 d. į apyvartą išleisti Lietuvos istorinio pavadinimo pinigai litai.

Lietuvos bankas (LB) anksčiau yra išleidęs septynis numizmatinius rinkinius: 1991, 2000, 2003, 2008, 2009, 2010 ir 2011 metais

Pirmą kartą atminimo ženklas pasirodė 2010 metų rinkinyje ir skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiui. 2011 metų laidos apyvartinių monetų numizmatinio rinkinio atminimo ženklas primena Lietuvai lemtingus 1991 metų sausio 13 dienos įvykius ir po jų vykusį mūsų valstybės pripažinimą pasaulyje.

Monetas ir ženklą nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Rinkinio tiražas - 4 tūkst. vienetų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder