Iškirstas langas į Persijos įlanką

Iškirstas langas į Persijos įlanką

Vakar pasirašytas susitarimo memorandumas tarp Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) dėl bendradarbiavimo atsinaujinančios energetikos ir energijos taupymo srityse. Energetikos ministerija ištrimitavo, kad šis dokumentas bus labai naudingas Lietuvai, tačiau energetikos ekspertai sako, kad panašaus pobūdžio susitarimai apčiuopiamos naudos neduoda ir tik yra galimybė pasigirti, kad kažkas nuveikta.

Pasak susitarimą pasirašiusio energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, Lietuvai - pažangiai ir inovatyviai atsinaujinančios energetikos technologijų gamintojai - atsiveria naujos galimybės augančioje JAE rinkoje: memorandumą pasirašiusios šalys numato bendradarbiauti skatinant investicijas atsinaujinančioje energetikoje, plėtojant energijos taupymo technologijas, kartu vykdyti mokslinius tyrimus ir įgyvendinti bendrus projektus.

„Tiek Lietuva, tiek JAE yra pasirengusios ir suinteresuotos bendradarbiauti energetikos srityje. Tai atveria plačias galimybes mūsų verslui eksportuoti savo patirtį, pažangias ir inovatyvias atsinaujinančios energetikos technologijas“, - sakė Ž.Vaičiūnas.

JAE priklauso vieni didžiausių naftos rezervų pasaulyje, ši šalis yra viena stambiausių naftos eksportuotojų, kuri vis dar reikšmingiausią dalį energijos pasigamina naudodama dujas. Tačiau paskutiniais metais JAE daug dėmesio skiria atsinaujinančiai energetikai ir yra paskelbusi apie ambicingus planus.

Pasak energetikos ministro, JAE turi didžiulį saulės energijos gamybos potencialą ir šioje srityje atsiveria plačios galimybės stipriai ir jau įsitvirtinusiai pasaulinėse rinkose Lietuvos saulės energijos pramonei. Apie tai kalbėta Lietuvos ir JAE energetikos ministrų susitikime. Ministrai sutarė dėl galimybių įgyvendinti bandomuosius saulės energetikos projektus tarp Lietuvos ir JAE įmonių.

Energetikos ekspertas Martynas Nagevičius sako, kad Ž.Vaičiūno entuziazmas kiek perdėtas.

„Tiesiogiai nuo tų sutarčių niekas nesikeičia, nes vien dėl sutarties pasirašymo niekas nieko daugiau pirkti nepradeda. Tik žvelgiant į ilgesnį periodą tokie dokumentai gali būti naudingi, nes užmezgami ryšiai specifinėje srityje, tad gerėja perspektyvos“, - „Vakaro žinioms“ akcentavo M.Nagevičius.

Į JAE išvykusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri susitiko su Abu Dabio sosto įpėdiniu Mohamedu bin Zajedu bin Suntanu Al-Najenu (Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan). Susitikime daugiausia dėmesio skirta Lietuvos ir JAE ryšių stiprinimui prekybos, energetikos ir inovacijų srityse. Vadovai taip pat aptarė tarptautinę saugumo padėtį, kovos su terorizmu bei ekstremizmu svarbą, JAE bendradarbiavimą su ES ir NATO.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder