Įsigaliojo Lietuvos ir Latvijos susitarimas įskaityti draudimo stažą, įgytą buvusios SSRS teritorijoje

Įsigaliojo Lietuvos ir Latvijos susitarimas įskaityti draudimo stažą, įgytą buvusios SSRS teritorijoje

Nuo balandžio mėnesio įsigaliojo Lietuvos ir Latvijos Vyriausybių susitarimas dėl draudimo stažo, įgyto buvusios SSRS teritorijoje, įskaitymo, pasirašytas 2012 m. gegužės 16 d. Vilniuje.

Šiuo susitarimu siekiama išvengti dvigubo stažo, įgyto buvusioje SSRS teritorijoje, įskaitymo, kai šis stažas gali būti įskaitomas ir Lietuvoje, ir Latvijoje.

Pagal Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentus, kiekvienoje valstybėje narėje, kurioje asmuo buvo apdraustas, draudimo stažas yra išsaugomas. Kai asmuo sulaukia pensinio amžiaus, kiekviena valstybė narė skiria pensiją už šioje valstybėje įgytą socialinio draudimo stažą. Asmeniui, kuris įgijo socialinio draudimo stažą Latvijoje ir Lietuvoje, pensiją mokės abi valstybės - kiekviena savo dalį už atitinkamai įgytą stažą. Socialinio draudimo stažas, už kurį skiriama pensija, apskaičiuojamas pagal nacionalinius teisės aktus.

Pagal susitarimą draudimo stažą, įgytą buvusioje SSRS teritorijoje (ne Lietuvoje ir ne Latvijoje), įskaito tik ta valstybė (Lietuva arba Latvija), kurios teritorijoje įgytas draudimo stažas yra ilgesnis. Jei draudimo stažo, įgyto Lietuvos ir Latvijos teritorijoje, trukmė vienoda, šį stažą įskaitys valstybė, kurios įstatymai asmeniui buvo taikomi vėliausiai. Perskaičiuojant paskirtą pensiją, skiriant pensiją iš naujo ar skiriant naujos rūšies pensiją, arba asmeniui persikėlus gyventi iš vienos valstybės į kitą, kompetentinga valstybė, kuri įskaito stažą, įgytą kurioje nors kitoje valstybėje, buvusioje SSRS sudėtyje, nesikeis.

Už draudimo stažą, įgytą Lietuvos ir Latvijos teritorijose, pensija bus mokama pagal atitinkamos šalies nacionalinius teisės aktus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder