Įsibėgėja skalūnų dujų paieškos

Įsibėgėja skalūnų dujų paieškos

Lietuva gali turėti ir savų dujų - per pasaulį besiritantis skalūnų dujų paieškų bumas sudomino ir mūsų šalies verslininkus. Kai kurie jų pradėti šių gamtinių išteklių paieškas planuoja dar šiemet.

Pastaruoju metu skalūnų dujų paieškomis itin sparčiai ėmė domėtis kone visa Europa, tačiau realių veiksmų ieškant bei išgaunant šiuos gamtinius išteklius kol kas ėmėsi vos viena kita šalis.

Importą pakeitė eksportas

Skalūnų dujų paieškos prasidėjo daugiau nei prieš dvidešimt metų JAV. Nors tuomet pirmieji bandymai šioje šalyje nebuvo itin sėkmingi - skalūnų dujų nebuvo rasta tiek, kiek iš pradžių tikėtasi, tačiau amerikiečiai neprarado vilties. Vėliau paaiškėjo, kad milžiniškas sumas į paieškas amerikiečiai investavo ne be reikalo, nes jų lūkesčiai rasti skalūnų dujų atsipirko su kaupu. Šiuo metu JAV išgaunami itin dideli kiekiai skalūnų dujų, o kasmet randama ir vis naujų bei vis didesnių šių išteklių klodų.

Iki tol, kol amerikiečiai savo šalyje aptiko šių gamtinių išteklių, didžiąją dalį jiems reikalingų dujų šalis buvo priversta importuoti. Tačiau dabar savo šalyje rastų bei perdirbtų skalūnų dujų jiems pakanka ne tik aprūpinti daliai JAV gyventojų, bet ir eksportui. Tad per visą dvidešimties metų laikotarpį JAV skalūnų dujų išgavimo kiekiai taip išaugo, jog ši šalis tapo viena stambiausių dujų eksportuotojų, nors iki tol ji buvo viena didžiausių importuotojų pasaulyje.

Sukuria tūkstančius darbo vietų

Skalūnų dujų gavyba ir jų perdirbimas gerokai paveikė ir JAV ekonomiką, mat jau dabar iš jų gavybos gautos pajamos kasmet gerokai padidina bendrąjį šalies vidaus produktą. Manoma, kad ateityje pajamos, gautos iš skalūnų dujų, vis ženkliau papildys JAV biudžetą.

Be to, skalūnų dujų išgavimo plotams vis didėjant prireikia ir naujos darbo jėgos, tad kasmet amerikiečiai sukuria tūkstančius naujų darbo vietų.


Neseniai JAV paskelbė, jog dėl plėtros ieškant skalūnų dujų, per ateinančius ketverius metus jie ketina sukurti dar papildomai apie 870 tūkst. naujų darbo vietų. Dauguma jų yra sukurtos mažuose miesteliuose bei kaimuose.

Skalūnais šildys dar šiemet

Įkvėpti amerikiečių, skalūnų dujų suskubo ieškoti ir europiečiai. Mokslininkai įsitikinę, jog šių gamtinių išteklių nemažai glūdi ir Europoje, o ypač Baltijos jūros regiono šalyse - Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje. Tad pastaruoju metu skalūnų dujų paieškomis itin sparčiai ėmė domėtis kone visa Europa, tačiau realių veiksmų ieškant bei išgaunant šiuos gamtinius išteklius kol kas ėmėsi vos viena kita šalis.

Daugiausiai Europoje skalūnų dujų paieškose nuveikė kaimyninė Lenkija, kur pirmieji šių išteklių paieškiniai gręžiniai išgręžti dar 2010 m. Skalūnų dujomis Lenkijoje susidomėjo per 70 bendrovių, kurioms yra išduoti leidimai atlikti jų paiešką.

Kur ir kokie kiekiai skalūnų dujų randami šioje šalyje, lenkai kol kas neskelbia, tačiau jie tikina, jog pirmieji būstai Lenkijoje kūrenant perdirbtomis skalūnų dujomis bus apšildyti dar šiemet.

Tiesa, kol kas skalūnų dujomis bus apšildoma tik apie 3,5 tūkst. Lenkijos gyventojų būstų. Tai pirmasis projektas, kurį ruošiamasi įgyvendinti Zarnovieckio ežero apylinkėse. Tačiau lenkai įsitikinę, jog jau nuo 2015-ųjų skalūnais bus apšildoma kur kas didesnė dalis šios šalies gyventojų būstų.

Skalūnų dujų paieškoms pritaria ir Lenkijos vyriausybė, įsitikinusi, jog šis projektas šaliai yra itin reikšmingas. Politikai mano, jog šis projektas leis ne tik šaliai apsirūpinti pigesniu apšildymu, bet ir tapti mažiau priklausomai nuo kitų dujų tiekėjų iš užsienio.

Lenkijos vyriausybė skalūnų dujų paieškoms ketina skirti ir lėšų iš valstybės biudžeto.

Ieškos ir Lietuvoje

Pirmosios skalūnų dujų verslo užuomazgos jau juntamos ir Lietuvoje. Praėjusių metų pabaigoje šalies Vyriausybė pritarė šių gamtinių išteklių paieškoms, tad kai kurios šalyje veikiančios naftos gavybos įmonės artimiausiu metu ketina imtis jų paieškų.

Pirmoji skalūnų dujų paieškas savo licenciniame plote pradėti ketina naftos gavybos įmonė "Minijos nafta".

Anot bendrovės generalinio direktoriaus Thomo M. Haseltono, šiais metais "Minijos nafta" į šį projektą ketina investuoti 10 mln. litų.

"Tikime, kad atsiveria plačios angliavandenilių gavybos iš skalūnų uolienų perspektyvos pietvakarių Lietuvos dalyje. Savo tyrimus šioje srityje pradėjome daugiau nei prieš dvejus metus, tad šiais metais planuojame atlikti pirmuosius angliavandenilių gavybos iš skalūnų uolienų bandymus", - patikino T. M. Haseltonas.

Kokie kiekiai angliavandenilių iš skalūnų uolienų Lietuvoje galėtų būti išgaunami, kol kas nėra aišku.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder