Iš rinkos surenkami nesaugūs latviški rūkytos silkės konservai

Iš rinkos surenkami nesaugūs latviški rūkytos silkės konservai

Iš rinkos surenkami nesaugūs latviški rūkytos silkės konservai, kuriuose cheminiai junginiai viršija leistinas normas.

Į Lietuvą 2 tūkst. 880 vienetus įmonėje "Gamma-A" pagamintos rūkytos silkės "Smoked Balt. Herring in oil" konservų iš partijos Nr. L01.03.12, įvežė UAB "Rivona". Kėdainių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodė šiai įmonei skubiai surinkti iš rinkos minėtos partijos silkės konservus.

Vartotojai, įsigiję šių nesaugių maisto produktų (prekės barkodas 4751001583318), gali grąžinti juos prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Šioje silkėje cheminių junginių benzo(a)pireno ir policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekiai viršijo leistinas normas. Benzo(a)pireno rasta 6,9 gramo kilograme, tuo tarpu, kai leistina norma - 4,1 gramo kilograme, aromatinių angliavandenilių - 37 gramai kilograme, o leistina norma yra 24 gramai kilograme. Tai nustatyta Vengrijos nacionalinėje toksikologijos laboratorijoje.

Benzo(a)pirenas ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai yra aplinkoje paplitę cheminiai teršalai, natūraliomis sąlygomis randami gamtoje. Mokslininkų nuomone, daugelis jų yra kancerogenai.

Šie teršalai susidaro naudojant naftos produktus, vykstant degimo, dūmų susidarymo procesui. Benzo(a)pirenas aptinkamas maisto produktuose, kuriuose pagal gamybos technologiją naudojamas rūkymo procese.

"Maži benzo(a)pireno kiekiai sveikatai nekenkia, tačiau pagal Europos Sąjungos reikalavimus, šių medžiagų kiekiai neturi viršyti teisės aktais reglamentuojamų normų. Šie teršalai atsiranda dėl gaminimo technologijų, kai žuvys prieš konservavimą yra aprūkomos. Tokiu būdu susidaro palankios sąlygos tiesioginiam sąlyčiui su degimo produktais", - teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.

Pavojingus cheminių medžiagų kiekius aptikę vengrai apie radinį informavo Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema.

Ši produkcija buvo išplatinta Vengrijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje, Uzbekistane ir Lietuvoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder