Ingrida Šimonytė: planuoti eurą ir 1500 litų MMA kitais metais - naivu

Ingrida Šimonytė: planuoti eurą ir 1500 litų MMA kitais metais - naivu

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė yra sakiusi, kad jei norime įsivesti eurą 2015 metais, tai minimali mėnesio alga (MMA), įvedus eurą, turės būti 1500 litų. Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė teigia, kad euras ir 1500 litų MMA 2015 metais yra nesuderinami dalykai.

„Jei kas nors įsivaizduoja, kad Lietuvoje nuo 2015 metų turėtų būti minimali alga 1500 litų ir euras, tai šitas idėjas reikėtų tiesiog pamiršti. Todėl, kad jei Lietuva šį pavasarį tenkins visus Mastrichto kriterijus, kas mūsų vertinimu ir bus, tai Europos Komisija, Europos centrinis bankas, vertindamas mūsų galimybę prisijungti prie eurozonos, be jokios abejonės taip pat vertins ir tų kriterijų atitikimo tvarumą. Todėl jeigu įsivaizduojame, kad per vienerius metus minimalią algą padidinę 50 proc. išvengtume poveikio infliacijai, jos spartėjimo 2015 metais, tokie įsivaizdavimai yra visiškai naivūs“, - Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė I. Šimonytė.

Be to, I. Šimonytė pažymėjo, kad minimaliai algai padidėjus iki 1000 litų, ji jau priartėjo prie kvalifikuotą darbą dirbančių žmonių atlyginimo, kas esą yra neadekvatu.

„Tai ar mes įsivaizduojame, kad minimali alga gali padidėti, tuo tarpu kiti darbo užmokesčiai liks vietoje, ir žmonės su kvalifikacija sutiks dirbti už menkesnį atlyginimą? Žinoma ne. (...) Tokiu atveju reikėtų suplanuoti kažkokius neįsivaizduojamus pinigus visiems darbo užmokesčiams biudžetiniuose sektoriuose padidinti tam, kad būtų išlaikytos kažkokios racionalios proporcijos nuo to 1500 litų darbo užmokesčio“, - nurodė buvusi finansų ministrė.

Tokiu atveju, anot I. Šimonytės, biudžeto deficitas suvaldytas nebus, o Mastrichto kriterijai – neatitikti.

Pasak jos, net ir nedidinant MMA, 2015-2016 metais jau tikimasi infliacijos padidėjimo dėl padėties darbo rinkoje – trūkstant darbuotojų, didės jų atlyginimai ir tas veiks kainas.

„Tai jeigu prie to mes dar bumbtelėtume darbo užmokesčio padidinimą 50 ar 30 procentų per vienerius metus, įsivaizduoti, kad tokia infliacija gali būti suvaldyta – tikrai reikėtų stebukladario, kad taip atsitiktų“, - kalbėjo I. Šimonytė.

2015 metais Lietuva siekia įsivesti eurą – tam ji turi atitikti Mastrichto kriterijus, apimančius infliaciją, fiskalinį deficitą ir kitus rodiklius.

Latvija eurą įsvedė 2014 metais, o Estija – 2011 m.

Latvijoje MMA šiuo metu siekia 1100 litų, Estijoje – per 1200 litų, o Lietuvoje nuo 2013-ųjų metų ji yra 1000 litų.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.


Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder