Girdykloms ateina sunkios naktys

Girdykloms ateina sunkios naktys

Jau pavasarį Klaipėdoje gali būti uždrausta naktinė prekyba alkoholiu vietose, kurios tik apsimeta barais ar restoranais.

2009 m. uždraudus naktinę prekybą alkoholiu kai kurios specializuotos parduotuvės duris užvėrė, tačiau kitos tik pakeitė statusą - tapo viešojo maitinimo įstaigomis ir iki šiol tęsia veiklą, šio verslo ėmėsi ir naujos įmonės.

Tuo Klaipėdoje šiuo metu užsiima 10 įmonių, jos veikia įvairiuose mikrorajonuose. Tokie taškai vadinami girdyklomis, o mieste jau ne kartą kalbama apie galimybes juos uždaryti. Tačiau teisiškai tai padaryti sunku, mat įprastai prieš gaudami leidimus veiklai verslininkai visų kontrolierių reikalavimus atitinka, o jeigu dėl veiklos metu aptiktų pažeidimų licencija atimama, ją paprasta gauti pakeitus tik įmonės rekvizitus.

Kad įmanoma kontroliuoti ir tokius pseudobarus, įrodė Kaunas - ten prekyba alkoholiu naktį nuo lapkričio draudžiama ne įmonei, o konkrečioje vietoje, pagal adresą. Nors laikinojoje sostinėje toks valdžios sprendimas buvo sustabdytas, Vyriausiasis administracinis teismas neseniai stojo Kauno politikų pusėje ir toks draudimas šiuo metu vėl galioja.

Panašiai norima pasielgti ir Klaipėdoje. Jau ruošiamas miesto Tarybos sprendimo projektas, pagal kurį būtų galima apriboti tokių taškų darbo laiką. Tačiau politikams, valdininkams, įvairioms tarnyboms teks gerokai pasukti galvas norint šį draudimą tinkamai įteisinti. Kaip tai padaryti, vakar bandyta aiškintis Bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje.


"Šiuo atveju čia pagelbėtų policija, kuri tokias prekybos vietas irgi laiko problema. Iš jų reikėtų duomenų, kiek aplink tokias vietas padaroma teisės pažeidimų, kiek gyventojų skundų gaunama ir tuo būtų galima remtis, kaip ir tada, kai buvo svarstoma dėl pasilinksminimo įstaigų Žvejų gatvėje darbo laiko", - pažymėjo savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Gauti šiuos duomenis įpareigota savivaldybė. Sprendimo projektą norima paruošti iki kovo mėnesio Tarybos posėdžio, tad gali būti, jog draudimas įsigalios jau pavasarį. Juolab kad policijos pozicija šiuo klausimu aiški, esą jie jau žino, kurias prekybos vietas galima uždaryti nors šiandien.

Miesto Tarybos narys Algirdas Grublys pasiūlė išklausyti verslininkų nuomonę, mat toks draudimas gali būti įvardytas kaip valdžios bandymas naikinti smulkųjį verslą.

"Verslui tai įtakos nepadarytų. Tik gadina reputaciją tokios įmonės, norėtųsi, kad būsimi draudimai būtų taikomi tik joms, o ne visoms viešojo maitinimo įstaigoms", - sakė Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos vadovas Aras Mileška.

Savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Žižytė taip pat pabrėžė, kad licencijų išdavimo tvarka šiuo metu yra per daug liberali. Pasiūlyta kreiptis bent į klaipėdiečius Seimo narius, kad jie inicijuotų jos griežtinimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder