Gidai viliasi gero sezono – prasideda darbymetis

Gidai viliasi gero sezono – prasideda darbymetis

Atšilus orams, pasirodo pirmieji turistai - prasideda gidų darbymetis, tačiau tylusis, paruošiamasis gidų darbas vyksta visus metus. Susibūrę į asociaciją - Klaipėdos apskrities gidų gildiją (KAGG), gidai ne tik tobulinasi, gilina žinias bet ir patys vyksta į pažintines keliones. Uostamiestis išsiskiria savita turizmo specifika, bet dažnai KAGG nariai dirba ne vien tik Lietuvos pajūryje, bet ir Baltijos šalyse ir visoje Europos Sąjungoje.

Nors kai kurie iš gidų, sulaukę sezono pradžios, tiesiogine prasme kraunasi lagaminus – jų jau laukia suplanuotos kelionės po Lietuvą ar Baltijos šalis, tai anaiptol nereiškia, kad gidai nedirba žiemą.

“Geras gidas šaltąjį metų laiką išnaudos savišvietai, žinių ir ekskursijų atnaujinimui,” - sako Klaipėdos apskrities gidų gildijos pirmininkė Zita Petruškevičiūtė, juk gido profesija, visų pirma, reikalauja visapusiškos erudicijos.

To gidai siekia susibūrę į visuomeninę organizaciją - asociaciją, kuri pagal senus papročius pavadinta Klaipėdos apskrities gidų gildija. Gildija šiandien vienija 80 narių.

Ne sezono metu gidai dažnai patys tampa turistais. Šiemet KAGG nariai jau lankėsi Žemaitijos nacionaliniame parke, Plateliuose ir Telšiuose, gilino žinias apie Žemaitijos istoriją, papročius bei šiandieną. Aplankytas tolimas Zanavykų kraštas, susipažinta su šio krašto praeitimi, kultūros paveldu, dvarais ir kitais turizmo ištekliais. Taip pat Vilniuje dalyvauta Nacionalinio muziejaus „LDK Valdovų rūmai“ organizuotuose gidų kursuose. Išklausytos įvairios paskaitos istorijos, ekonomikos ir kitomis temomis.

Taip pat kasmet prieš sezoną su naujovėmis susipažįstama Klaipėdos apskrityje – abipusiu bendradarbiavimu džiaugiamasi su Pajūrio regioninio parko ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Palangos Gintaro muziejumi, Kretingos bei Klaipėdos TICais.

Be to, kad gidas turi būti savo krašto patriotas, reprezentuoti savo šalį, jis privalo būti ir be galo lankstus savo profesijoje - prisitaikyti prie grupės, aplinkybių ir situacijos rinkoje, pasakojo Z.Petruškevičiūtė. Pasak jos, atsipalaiduoti negalima, nuolat tenka mokytis naujų maršrutų, nes konkurencija šioje srityje – negailestinga.

Vos 15-20 proc. KAGG narių gyvena vien iš gido uždarbio. Didžiajai daliai – tai sezoniškas, papildomas uždarbis. Nors Klaipėda – antrasis pagal turistų skaičių lankomas miestas Lietuvoje, vis tik didžiausią įtaką turistų srautui daro orai. Klaipėda daugiausia sulaukia vokiečių turistų grupių. Savitos ir specifinės kruizinių laivų keleiviams vedamos ekskursijos. Tačiau KAGG gidai sėkmingai dirba ne tik Lietuvos pajūryje.

“Sezonas turėtų būti neblogas, “- sako KAGG pirmininkė, gaunanti žinių apie gausesnes vokiečių, austrų grupes. Į Lietuvą kasmet atvyksta vis daugiau turistų iš Azijos – Kinijos, Japonijos, Korėjos, daugėja ir kitų lėktuvais atvykstančių turistinių grupių.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder