"Germanika" ruošiasi brandžiam jubiliejui

"Germanika" ruošiasi brandžiam jubiliejui

Šios savaitės gale Šilutės rajone veikianti koncernui SBA priklausanti baldų gamybos įmonė "Germanika" švęs 10-ies metų gimtadienį. Nuo įsikūrimo pradžios ieškojimų kely sukusis bendrovė pastaraisiais metais tapo viena pagrindinių Švedijos koncerno IKEA tiekėjų ir vis auga.

Pusiaukelėje tarp Klaipėdos ir Šilutės įsikūrusios "Germanikos" gamyklos neįmanoma nepastebėti. Sunkvežimiai, į gamyklą vežantys žaliavą ir išvežantys produkciją, kaimo keliukais juda nesustodami.

Skaičiuojama, kad per metus išvežama apie 24 mln. detalių, arba 1,7 mln. vienetų baldų. Tam iš gamyklos vilkikai turi išsukti net 2400 kartų.

Skaičiuojama, jog 2014 metais gamyklos pardavimai pasiekė 40 mln. eurų.

"Germanikos" direktorius Vygantas Kirkutis pasakojo, jog pastaraisiais metais bendrovė gali pasigirti įspūdingais pasiekimais: įmonė sulaukė milijoninių investicijų, priimti šimtai darbuotojų, taikomos naujausios technologijos.

Lūžio tašku laikomi 2011 metai, kuomet su IKEA buvo pasirašytas 750 mln. litų (apie 233 mln. eurų) 5 metų kontraktas. Nuo tada į projektą investavę 36 mln. litų ir sukūrę 240 naujų darbo vietų, baldininkai pradėjo taikyti naują technologiją: baldai iš medienos drožlių plokščių pradėti "įvilkti", tai yra skydų kraštai nėra laminuojami kraštų juostele, o padengiami ta pačia plokštumos plėvele, tarsi detalę įvelkant. Tokie skydai atrodo visiškai vientisi, nėra jokių klijų siūlių, sujungimų.

"Tokie baldai atrodo estetiškiau, o jų gamyba - dešimčia procentų pigesnė", - aiškino V. Kirkutis.

Šiuo metu 20 proc. baldų detalių gaminama pagal senąją technologiją, tačiau kitąmet jos planuojama visiškai atsisakyti.

Visa "Germanikos" produkcija šiuo metu iškeliauja į visame pasaulyje išsibarsčiusias IKEA parduotuves. Pasirodo, kad bendrovė yra 5 vietoje tarp IKEA tiekėjų, kurių dalis sudaro net 4,5 proc. tiekiamos produkcijos.

V. Kirkutis neslepia - daugiausia produkcijos, apie 60 proc., yra išvežama į Vokietiją. Likę baldai iškeliauja į parduotuves Azijoje, Amerikoje, Europoje, taip pat ir į Vilniuje esančią IKEA baldų parduotuvę.

Anot V. Kirkučio, IKEA keliami reikalavimai itin aukšti: gamybos procese atsisakyta visų žmogaus organizmui kenksmingų medžiagų, badai gaminami iš lietuviškų, latviškų ir baltarusiškų drožlių plokščių, o gamybos procese lieka itin mažai atliekų, tad gamykla gali pasigirti tuo, kad yra viena iš Europos lyderių tarp mažiausiai teršiančių ir šiukšlinančių.

Prieš 10 metų Sakūtėlių kaime įsikūrusioje gamykloje šiuo metu dirba 550 darbuotojų. Personalo vadovė Rita Žukauskienė pasakojo, jog bendrovės kolektyvas itin jaunas - vidutinis darbuotojų amžius siekia tik 33 metus.

"Žinoma, yra problema, kad trūksta profesionalų, o tarp nekvalifikuotų darbuotojų - didelė kaita", - tvirtino R. Žukauskienė, akcentavusi, jog į darbą nepabijoma priimti ir itin jaunų žmonių, tačiau dalis jų neilgai trukus "Germaniką" palieka, o likusiuosius stengiamasi išlaikyti - jie "auginami", apmokomi, turi galimybių kilti karjeros laiptais.

R. Žukauskienė juokėsi, kad yra žmonių, kurie gamyklose dirba net šeimomis. Tokių priskaičiuojama apie 40.

Daugelis gamyklos darbuotojų - iš Šilutės rajono, o po trečdalį atkeliauja iš Saugų seniūnijos bei Klaipėdos ir jos rajono.

Garbingą sėkmingos veiklos jubiliejų švęsianti bendrovė jau šį penktadienį ruošiasi stabdyti praktiškai niekuomet nestabdomą gamyklą. "Germanikos" darbuotojai jau pakviesti į Šilutėje vyksiančią šventę, kurioje laukia staigmenos, Vakarų ir visos Lietuvos mastu žinomų atlikėjų pasirodymai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder