Galas pasienio kiaulėms

Galas pasienio kiaulėms

Baltarusijos pasienyje gyvenantys kiaulių ūkių savininkai suka galvas dėl kompensacijų, kurios bus išmokėtos už kiaulių paskerdimą. Šalies savivaldybėse sudarytos specialios komisijos individualiai įvertins kompensavimo sumą. Jau nuo šiandien prasideda intensyvūs kiaulių likvidavimo darbai.

Individuali kompensavimo tvarka

Vykdant afrikinio kiaulių maro prevenciją, Europos Komisijos atstovai spalį lankėsi mūsų šalyje ir tikrino, kaip pas mus įgyvendinami saugos reikalavimai.

Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius teigė, jog Europos Komisijos ataskaitos dar negavo, tačiau patikino, jog artimiausiu metu ji tarnybą pasieks.

„Artimiausiame pasitarime Briuselyje, kuris įvyks gruodį, bus kalbama apie tai“, - pridūrė jis.

J.Milius sakė, jog kiekviename šalies rajone yra sudaryta speciali komisija, į kurią įeina ir VMVT atstovai. Nuostolių, kuriuos patyrė gyvūnų savininkai, vykdydami gyvūnų užkrečiamųjų ligų židinių likvidavimo ir (arba) šių ligų prevencijos priemones, įvertinimo komisija individualiai įvertins, kiek, kaip kompensuoti už kiaulių paskerdimą.

„Bus įvertinamas kiaulės svoris, kiti dalykai, kitaip tariant, bus apmokėta už tai, kokius nuostolius patirs kiaulių laikytojas, - akcentavo J.Milius. - Žmogus gaus pinigus už kiaulę ir iš skerdyklos, kaip ir priklauso, kol kiaulė neserga; galės, aišku, ir savo reikmėms pasiskersti. Plius dar gaus kompensaciją dėl to, kad žmogus galėtų verstis kita gyvulininkystės rūšimi.“

Jeigu ūkio savininkas savo laikomas kiaules nuspręs paskersti savo reikmėms, jis iš anksto turi informuoti jau minėtą komisiją ir susiderinti su VMVT atstovais. Mat nuostoliai bus kompensuojami tik tuo atveju, jei per skerdimą savo reikmėms dalyvaus VMVT atstovas ar šios tarnybos įgaliotas privatus veterinarijos gydytojas. Jis paims reikiamus mėginius užkrečiamosios ligos stebėsenai bei savininkui išduos tai patvirtinantį dokumentą. Savo ruožtu kiaulės savininkas pasirašys įsipareigojimą nelaikyti kiaulių.

Kovos baigtį prognozuoti sunku

Pasak V.Miliaus, prognozuoti, kada jau bus galima jaustis ramiai dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės, yra sunku.

„Turime Rusijos patirtį, kur jau aštuonerius metus niekaip dėl šio dalyko nesusitvarkoma. Buvo šalis, kuri šio kiaulių maro ir 50 metų niekaip neišnaikino“, - sakė VMVT vadovas.

Tiesa, V.Milius atkreipė dėmesį, jog pasienyje kiaules auginantys gyventojai gana sąmoningi.

„Kol kas triukšmo nėra, tačiau jau nuo lapkričio 11 dienos, tai yra šiandien, afrikinio kiaulių maro prevencija ir jau minėti darbai bus vykdomi intensyviau, kadangi mes šiais metais turime įsisavinti europinius pinigus, o jeigu neįsisavinsime, jie dings“, - tvirtino jis.

Kiaulės, kurių laikymo sąlygos neatitinka saugos reikalavimų, turi būti likviduotos iki šių metų gruodžio 1 dienos. Jas sunaikinti turės Lazdijų, Šalčininkų, Švenčionių, Ignalinos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų, Druskininkų bei Visagino gyventojai.

30 proc. skerdimo išlaidų dengia Europos Komisija, iš viso kiaulių naikinimas gali atsieiti maždaug 10 mln. litų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder