Finansų ministerija EK pateikė veiksmų planą, kaip geriau tirti, nustatyti ir šalinti pažeidimus

Finansų ministerija EK pateikė veiksmų planą, kaip geriau tirti, nustatyti ir šalinti pažeidimus

Finansų ministerija išsiuntė Europos Komisijai papildomą informaciją, kurios buvo prašyta atsižvelgiant į Valstybės kontrolės išvadas. Remdamasi šiomis išvadomis Europos Komisija yra laikinai nukėlusi Lietuvos pateikto ES fondų lėšomis finansuojamų projektų mokėjimo prašymo terminą.

Dauguma Valstybės kontrolės įvardintų neatitikimų buvo siejama su projektų vykdytojų atliekamais viešaisiais pirkimais. Europos Sąjungos paramą administruojančios institucijos atliko tyrimus visuose projektuose, apie kurių galimus neatitikimus buvo pateikta informacija Valstybės kontrolės audito ataskaitoje.

Finansų ministerija Europos Komisijai pateikė informaciją apie atliktus tyrimus bei veiksmų planą, kaip geriau tirti, nustatyti ir šalinti pažeidimus. Tikimasi, kad Europos Komisija netruks vertindama Lietuvos institucijų darbus taisant klaidas ir atnaujins mokėjimo prašymo nagrinėjimą.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra pažymėjusi, kad daugiau nei 0,5 mlrd. litų vertės dviem mėnesiams Lietuvai pristabdytas ES finansinės paramos mokėjimas nereiškia, kad parama nebus gaunama, sako. Anot jos, tokia situacija susiklostė, nes kai kurie projektų vykdytojai vis dar nemoka pirkti taip, kaip numato įstatymai.

"Tikrai taip negali atsitikti. Turint mintyje, kad tos ginčytinos sumos, dėl kurių daugiausiai yra klausimų, net nebuvo deklaruotos Europos Komisijai, todėl kad Finansų ministerija laikosi atsargios pozicijos tais atvejais, kai yra dar papildomų išsiaiškintinų dalykų - išleistos sumos į deklaraciją įtraukiamos tiktai tada, kai viskas iki galo išsiaiškinama. Todėl kalbėti apie kokius nors lėšų praradimus ar netekimus šiuo atveju nėra jokio pagrindo", - interviu "Žinių radijui" sakė I.Šimonytė, klausiama, ar gali taip nutikti, kad išleistų pinigų susigrąžinti nepavyks.

Ministrė atkreipė dėmesį į tai, kad dar dalis projektų vykdytojų nemoka pirkti pagal įstatymus.

"Paprastai mums kiša koją daug paprastesni dalykai ir, aišku, ne kiekvienas projektų vykdytojas galbūt nori tai pripažinti, bet mūsų labai didelė problema yra ta, kad mes tiesiog nemokame pirkti pagal įstatymus. Kartais pražiūrimi kažkokie dalykai, tarkime, neįvykdomi kažkokie reikalavimai arba tų reikalavimų yra per daug ir dėl to galima įtarti, kad ribojama konkurencija. Daugiausia priekaištų, pastebėjimų, kurių turėjo Valstybės kontrolė, būtent buvo susiję su projektų vykdytojų rengiamais viešaisiais pirkimais. Tai yra toks įprotis, galbūt visiškai žmogiškas - kaltinti veidrodį, kai vaizdas jame nelabai patinka, bet manau, nėra lengva atlikti pirkimą laikantis visų taisyklių, tačiau tai nėra neįmanomos užduotys", - komentavo I. Šimonytė.

Europos Komisija sustabdė paramos mokėjimą vasario 14 d. ir skyrė dviejų mėnesių terminą, per kurį Lietuva privalo parengti planą, kaip toliau spręs šią problemą ir kaip sieks, kad ateityje, panaudojant ES iš Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų skiriamas lėšas, būtų išvengta pažeidimų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder