ES nepritaria vienodoms tabako gaminių pakuotėms

ES nepritaria vienodoms tabako gaminių pakuotėms

Italija - jau devinta valstybė Europos Sąjungoje (ES) - vetavo Airijos norą įsivesti reguliavimą, pagal kurį visi tabako gaminiai šalyje būtų parduodami vienodomis pakuotėmis, praneša "The Irish Times”.

ES Tarybai pirmininkaujančios Italijos pozicijai pritaria ir kitos didžiosios ES šalys.

Kritiką Airijai jau yra išreiškusios Ispanija, Lenkija, Bulgarija, Čekija, Graikija, Rumunija, Portugalija ir Slovakija. Šiose šalys gyvena 201,7 mln. gyventojų, arba 40 proc. visos ES populiacijos.

Airijos sprendimą vetavusių šalių teigimu, reguliavimas, kai gaminiai pardavinėjami vienodomis pakuotėmis be prekės ar kitų išskirtinių ženklų, "gali sutrikdyti laisvą prekių judėjimą, sukelti verslui rimtų kliūčių nevaržomai veikti ir teikti paslaugas visoje ES”.

Dėl galimų neigiamų ribojimo pasekmių yra įspėjusios įvairių pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvos, organizacijos.

Manoma, kad tokie ribojimai ne tik padidintų tabako gaminių kontrabandą, bet ir pažeistų įmonių teisę naudoti prekės ženklą, apsunkintų kompanijų galimybes į rinką tiekti naujus produktus bei sukurtų precedentą prekės ženklų draudimą perkelti į kitas verslo šakas.

Pavyzdžiui, draudimai galėtų būti taikomi ir alkoholiniams bei gazuotiems gėrimams, maisto produktams, kurių sudėtyje yra riebalų, cukraus ar druskos.

Beveik prieš dvejus metus tabako gaminiais vienodose pakuotėse pradėta prekiauti Australijoje. Kaip skelbia "The Australian”, įvedus šį reguliavimą, šalyje padidėjo rūkančiųjų skaičius bei 50 proc. išaugo pigiausių tabako gaminių vartojimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder