Elektros jungtis be Vyriausybės neišsivers?

Elektros jungtis be Vyriausybės neišsivers?

Elektros jungties su Kuršių nerija klausimą - oro linijos kabeliavimo problemą - siūloma svarstyti Klaipėdos uosto plėtojimo tarybos posėdyje. Manoma, jog jo sprendimą reikia perkelti į vyriausybinį lygį, nes jis svarstomas jau daugiau kaip 7 metus, o jo išspręsti vien tik Energetikos ministerijai nepavyksta.

Pirmą kartą elektros jungties su Kuršių nerija oro linijos kabeliavimo klausimas buvo svarstomas 2008-aisiais Neringos savivaldybės prašymu, po to, kai buvo nutrūkęs elektros tiekimas Kuršių nerijai. Oro linijos iškėlimo iš Klaipėdos uosto klausimas aptartas jau daugybę kartų. Vien tik pernai vyko trys tarpžinybiniai pasitarimai. Be visų kitų dalykų, oro linija ateityje trukdytų ne tik Klaipėdos uosto plėtrai pietinėje dalyje, bet ir galimai Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo plėtrai. Teigiama, kad oro linija turi būti kabeliuojama. Dalį tokių darbų jau atliko Uosto direkcija, atlikdama Kairių gatvės rekonstrukcijos darbus.

Svarstomi keturi oro linijos marios-Juodkrantės transformatorių pastotė kabeliavimo variantai. Kabelis būtų įveriamas į plieninį vamzdį. Pigiausias, galintis kainuoti apie 7,5 mln. eurų, variantas būtų kabelį tiesti ant galbūt atsirasiančio tilto į Kuršių neriją. Pigiausio, atmetus tilto atvejį, varianto vertė - 10,9 mln. eurų, kai kabelis tiesiamas pietinėje uosto dalyje nuo 12 atramos iki sujungimo Kuršių nerijoje.

Kiti variantai - tiek kabelio klojimas prie "NordBalt" kabelio, tiek kabinimas ant hidraulinių barjerų pietinėje dalyje būtų brangesni ir atsieitų apie 12-13 mln. eurų.

Šis klausimas buvo aptartas ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto tarybos posėdyje. Jos narys, Klaipėdos konteinerių terminalo vadovas Vaidotas Šileika atkreipė dėmesį į tai, kad Perkėlos gatvėje prie AB Vakarų laivų gamyklos oro linija yra tiesiog pavojinga.

Uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus manymu, kabeliavimo klausimas turi būti sprendžiamas iš esmės. A. Vaitkus juokauja, kad suinteresuotųjų oro linijos iškėlimu yra daug, bet visi kažkodėl žiūri į Uosto direkciją. Jo manymu, šiam klausimui reikia suteikti vyriausybinį lygmenį, kad jis būtų pagaliau sprendžiamas, o ne metų metais diskutuojamas.

"2014 metais ta oro linija turėjo būti iškelta de facto, o 2015-aisiais mes dar vis diskutuojame", - replikavo Uosto tarybos narys,Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos vadovas Audrius Pauža.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder