EK: Europai konkuruoti su JAV ir Kinija trukdo brangi elektra ir dujos

EK: Europai konkuruoti su JAV ir Kinija trukdo brangi elektra ir dujos

Europos pramonė pagal konkurencingumą nusileidžia Jungtinių Valstijų ir Kinijos. Tokią ataskaitą pateikusios Europos Komisijos (EK) teigimu, pagrindinė problema – ne darbo našumas ar kiti dalykai, o tai, kad Europos įmonės už dujas ir elektrą moka du–tris kartus brangiau nei amerikiečiai ar kinai.

Europos pramonės dalis Bendrajame vidaus produkte per metus sumažėjo beveik 0,5 proc. EK ataskaitoje nurodyta, kad visos bendrijos valstybės pagerino sąlygas verslui, didino eksportą, tačiau investicijos į pramonę išlieka per mažos, daugelyje šalių verslui tapo sunkiau gauti finansavimą. Vienu pagrindinių trukdžių laikomos visose be išimties ES narėse išaugusios energijos kainos.

„Krizė kyla dėl didėjančios atskirties tarp Europos ekonomikų. Nepaisant Komisijos ketinimų atgaivinti konkurencingumą ir pradėti reformas daugelyje valstybių – tai numatyta programoje „Europa 2020“ – dar išlieka esminiai struktūriniai disbalansai“, – sako už pramonę atsakingas EK narys Antonio Tajanis.

Komisaras negiria ir Lietuvos pramonės: jos konkurencingumas vis dar žemas, Lietuva – tarp besivejančių šalių, kartu su Lenkija, Vengrija, Čekija, Estija ir Latvija bei dar keliomis Rytų regiono valstybėmis.

Geriausiai konkuruoti sekasi Vokietijos, Austrijos, Švedijos, Danijos ir Liuksemburgo pramonei.

Vis dėlto pastebėta, kad Lietuvoje vyksta laipsniškas pramonės perėjimas nuo žemo ir vidutinio pažangumo technologijų prie didesnės pridėtinės vertės gamybos.

Komisija kartoja, kad problemą, kai Lietuvos įmonėms, palyginti su ES vidurkiu, nustatytos elektros ir dujų kainos yra itin aukštos, būtina spręsti.

Pramonės atsigavimą EK laiko prioritetu. Šį pusmetį ketinama parengti dokumentą, kuriame būtų surašytos galimos pagalbos gamintojams priemonės.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder