Dėliojamas naujas skalūnų konkursas

Dėliojamas naujas skalūnų konkursas

Seimui praėjusią savaitę patvirtinus angliavandenilių įstatymo pataisas, kurios numato mokestines lengvatas skalūnų dujų gavybai, Aplinkos ministerija ruošiasi skelbti konkursą žvalgyti Lietuvos žemės gelmes. Pernai per analogišką konkursą pasitraukus vienintelei jo dalyvei JAV „Chevron", šiemet matoma ženklų, kad Lietuvos skalūnais domisi Kinijos gigantė „Sinopec", rašo "Verslo žinių" portalas vz.lt.

Skalūnų angliavandenilių žvalgybos konkurso komisija jau sudaryta, VŽ sako sritį kuruojanti aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas pažymi, kad užsienio kompanijų susidomėjimas, palyginti su praėjusio konkurso, kuriame galiausiai sulaukta tik vieno dalyvio, menkas. Tuokart informacijos iš geologijos tarnybos prašė apie 30 bendrovių.

Už Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisas balsavus 78 Seimo nariams, prieš 9 ir susilaikius 10 parlamentarų, tradiciniams naftos ir dujų ištekliams bus taikomas pastovus bazinis mokesčio tarifas - 12 proc. pardavimo kainos už kubinį metrą gavybos vietoje, o išsklaidytiesiems angliavandeniliams - 15 proc., primena ELTA.

Naftos bendrovės, kurios laimės konkursą išsklaidytųjų angliavandenilių ištekliams žvalgyti ir išgauti, gaus mokesčio lengvatą - trejus metus jos bus atleistos nuo mokesčio už šių išteklių naudojimą. Šia lengvata bus galima naudotis ne ilgiau kaip iki 2020 m. sausio 1 d.

10 proc. surinktų mokesčių už išgaunamus angliavandenilius bus atiduota savivaldybėms, kurių teritorijose jie išgaunami. Pusė šių lėšų teks viešojo intereso paslaugų infrastruktūrai gerinti, viešiesiems pastatams statyti ir modernizuoti, viešosioms ir rekreacinėms erdvėms įrengti, kita pusė - aplinkosaugos priemonėms įgyvendinti.

Šiuo metu visiems tradiciniams ir netradiciniams naftos ir dujų ištekliams nustatytas diferencijuotas pagal gavybos iš telkinio apimtis bazinis mokesčio tarifas: sausumos telkiniams - nuo 2 iki 20 proc., o jūros telkiniams - nuo 2 iki 16 proc. Jis taikomas vienodai tiek tradiciniams, tiek išsklaidytiesiems naftos ir dujų ištekliams, nors ir skiriasi jų gavybos sąlygos ir technologija. Atsižvelgus į šių išteklių gavybos specifiką, nustatyti skirtingi mokesčio tarifai.

Projektą parengusi Aplinkos ministerija teigia, kad šios pataisos parengtos išanalizavus mokestinę aplinką ir įvertinus dabartinių mokesčių veiksmingumą. Pasak ministerijos, pataisos padės užtikrinti racionalų ir ekonomiškai naudingą tradicinių angliavandenilių, taip pat ir išsklaidytųjų, naudojimą, už valstybės naudojamus išteklius gauti stabilias pajamas.

Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pataisos įsigalios 2015 m. sausio 1 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder