Dėl SGD terminalo statybų įmonėms liepta susitaikyti

Dėl SGD terminalo statybų įmonėms liepta susitaikyti

Klaipėdos uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas, tvirtinęs, kad bendradarbiavimo sutartis dėl suskystintųjų dujų terminalo su projektą įgyvendinančia „Klaipėdos nafta“ yra uostui nenaudinga, šiandien pasiekė pergalę.

Vyriausybė uostui, jei šis prisidės prie prieplaukos statybos, pažadėjo numatyti, kaip šis galės susigrąžinti investicijas. Tikimasi, kad sutartis tarp dviejų valstybinių įmonių bus pasirašyta jau liepą, praneša „Panorama“.

Įtampa tarp Klaipėdos uosto direkcijos ir įmonės „Klaipėdos nafta“ kilo dėl prieplaukos statybos, kurioje švartuotųsi dujas gabenantis laivas. Savaitės pradžioje uosto vadovas Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad su strateginį energetikos projektą įgyvendinančia „Klaipėdos nafta“ nepasirašys bendradarbiavimo sutarties, nes pagal ją terminalo prieplauką už 177 milijonus litų turi pastatyti Uosto direkcija.

Tačiau, pasak E. Gentvilo, birželį priimtas suskystintųjų dujų terminalo įstatymas numato, kad prieplaukos statybomis turi rūpintis „Klaipėdos nafta“. Be to, pagal sutartį Uosto direkcija esą investuos keturis kartus didesnę sumą, nei „Klaipėdos nafta“, kuri ir gaus didžiausią naudą, kai terminalas pradės veikti.

Trečiadienį abiejų įmonių vadovai apsilankė pas Premjerą Andrių Kubilių. Jiems nurodyta kuo greičiau susitarti, kokią dalį kiekviena įmonė investuos į prieplaukos statybą. Taip pat pažadėta, jog iš to naudos gaus abi bendrovės.

„Yra du būdai. Per dujų perdavimo tarifą ir per uosto rinkliavą. Šiandien mes visi tiek politiniame lygyje, tiek įmonių vadovybės lygyje apsitarėme, kad tai yra kelias, kuriuo turėtumėm eiti ir Vyriausybė pritars tokiam sprendimui. Įmonės turės galimybę sutarti laikantis labai griežtos nuostatos, kad abi įmonės, jei ką investuoja, tai turėtų ir susigrąžinti“, – po susitikimo teigė Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

Abiejų įmonių vadovai po pasitarimo pas Premjerą su žiniasklaida bendrauti atsisakė. Pasak kanclerio, Klaipėdos uosto direkcija ir įmonė „Klaipėdos nafta“ prie derybų stalo turėtų susėsti kuo greičiau.

Tikimasi, kad bendradarbiavimo sutartis bus pasirašyta liepą ir nebeliks kliūčių suskystintųjų dujų terminalo statyboms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder