Degalų kainos gali imti mažėti

Prognozės

Lietuvos degalinėse kuro kainos netrukus gali pasukti žemyn, jei pasaulio rinkoje nafta daugiau nebrangs.

"Pasaulinės rinkos pokyčiai mažmeninėje rinkoje paprastai jaučiami ne iš karto, todėl jei pasaulinėje rinkoje produktų kaina ir toliau nedidės, degalinėse artimiausiu metu degalų kainos keisis vartotojams palankia linkme", - teigia "Lietuvos Statoil" Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

Praėjusią savaitę "Brent" šviesioji nafta Londono biržoje atpigo daugiau nei 12 JAV dolerių - iki 130,1 dolerio antradienį.

Pasak S. Mačiuko, kainos mažėjimą lėmė keletas priežasčių - išspręsta streikų problema Brazilijoje, sumažintos OPEC prognozės dėl naftos suvartojimo 2008 metams, pozityvūs ženklai Irane ir padidėjusios JAV žaliavos atsargos.

Anot "Statoil" atstovo, pasikeitimai pasaulinėje rinkoje turėjo įtakos Lietuvos didmeninei rinkai: praėjusią savaitę litras benzino didmeninėje rinkoje atpigo apie 20 centų, dyzelino kaina sumažėjo apie 19 centų, o dujų kaina išaugo 5 centais. Litras benzino degalinėse per praėjusią savaitę atpigo 7 centais, dyzelinas - apie 10 centų, o dujos pabrango 15 centų.

Pasak S. Mačiuko, dujų brangimą ir toliau lemia "Gazprom" pozicija didinti dujų kainą Europos vartotojams.

"Tam taip pat turėjo įtakos ir naftos kainos augimas - per pastaruosius tris mėnesius žaliavos kaina nuolat augo, o didmeninė dujų kaina - ne, todėl dujų brangimas Rusijoje turėjo įtakos ir kainos Lietuvoje pasikeitimams", - sakė S. Mačiukas.

BNS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder