Daugiabučiams - būdai taupyti šilumą

Daugiabučiams - būdai taupyti šilumą

Būstų administratoriai tikina, kad šilumą taupyti ir sąskaitas sumažinti gali visų daugiabučių gyventojai. Tam, pasak jų, reikia imtis įvairių priemonių.

Klaipėdoje daugiau nei 700 daugiabučių administruojančios bendrovės "Mano būstas" atstovų teigimu, reikia pradėti nuo gyventojų sąmoningumo didinimo.

Pastebima, kad klaipėdiečiai ima labiau kreipti dėmesį į savo gyvenamosios aplinkos gerinimą.

"Anksčiau iš trijų susirinkimų du dažniausiai būdavo nesėkmingi, šiais metais - atvirkščiai, iš trijų susirinkimų jau du būna sėkmingi. Žmonės nebežiūri į tai, kiek man tai kainuos, jie žiūri į tai, per kiek laiko sumokėti pinigai atsipirks", - aiškino "Mano būstas" Klaipėdos regiono vadovas Mindaugas Genys.

Nacionalinė pastatų administratorių asociacija prieš trejus metus pradėjo įgyvendinti "5 žingsnių šilumos taupymo programą". Ją sudaro gyventojų veiksmai, mažinantys šilumos nuotolius butų viduje (šilumą atspindintys ekranai už radiatorių, langų, durų sandarinimas ir tinkamas patalpų vėdinimas), darbai, mažinantys šilumos nuostolius bendrose patalpose (laiptinių bei rūsio langų ir durų remontas arba keitimas), šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas, realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas.

Teigiama, kad įgyvendinus visus šiuos punktus šilumos suvartojimas daugiabutyje vidutiniškai gali sumažėti 15 proc., o atskirais atvejais - net 30-35 proc.

Įrengus automatizuotą šilumos mazgą, šis reguliuoja namo šildymo intensyvumą pagal lauke esančią temperatūrą.

M. Genio tvirtinimu, įrengtas modernus šilumos mazgas dažniausiai atsiperka per dvejus-trejus metus. Gyventojams tai kainuoja maždaug 30-50 tūkst. litų, suma kinta atsižvelgiant į namo dydį. Nusprendusiems atnaujinti namo šiluminį mazgą, jo pagaminimas, surinkimas gali užtrukti 2-3 mėnesius, sumontuojama dažniausias per kelias dienas.


Automatizuoti šilumos punktai jau įrengti visuose Vilniaus ir Šiaulių miestų daugiabučiuose. Klaipėdoje ir Kaune šis procesas jau įgauna pagreitį - per šiuos metus Klaipėdoje jau modernizuota 49, Kaune - 13 šilumos mazgų, 4 namuose sumontuoti balansiniai ventiliai.

Klaipėdoje šiuo metu jau yra automatizuota apie 60 proc. "Mano būstas" administruojamų namų šilumos mazgų. Prognozuojama, kad po dvejų metų tokie bus įrengti jau visuose daugiabučiuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder