Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą įamžins pašto ženklas

Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą įamžins pašto ženklas

Šią savaitę minimos 80-osios lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metinės. Šiam istoriniam įvykiui įamžinti Lietuvos paštas šeštadienį, liepos 20 dieną, į apyvartą išleis naują pašto ženklą – „S. Dariaus ir S. Girėno skrydžiui – 80 metų“.

Lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno skrydžiui „Lituanica“ lėktuvu atminti pašto ženklą sukūrė dailininkas Arūnas Banionis. Pašto ženklas bus išleistas 160 tūkst. tiražu, o jo nominalas – 2,90 Lt.

Kartu su pašto ženklu apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Kauno centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

1933 m. liepos 15 d. 6 val. 24 min. lakūnai pakilo iš Niujorko Floido Beneto (Floyd Bennet Field) oro uosto. Į Kauną lėktuvas turėjo atskristi liepos 17 d. apie 2–3 valandą nakties. Pasitikti šalies didvyrių Kauno Aleksoto oro uoste susirinko apie 25 tūkst. gyventojų.

Tuo metu perskridę Atlanto vandenyną dėl blogų oro sąlygų ties Airija S. Darius ir S. Girėnas pasuko į šiaurę ir per Škotiją bei Šiaurės jūrą pasiekė Vokietiją. Skrendant pro Berlincheno miestelį, lėktuvas užsikabino už medžių viršūnių ir liepos 17 d. 0 val. 36 min. (Berlyno laiku) sudužo šalia Kuhdamo kaimo, Soldino apylinkėse (dabartinė Lenkijos teritorija, Pščelniko kaimas).

S. Darius ir S. Girėnas skrydžio metu iš JAV gabeno paštą. Įvykus katastrofai iš Soldino į Kauną buvo atvežtas ir maišas su laiškais. Pagerbiant lakūnus Kauno centriniame pašte pargabenti laiškai buvo pažymėti specialiu antspaudu: „Nugalėję Atlantą žuvo Lietuvos garbei“.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25–30 pašto ženklų. Lietuvos paštas taip pat teikia pasiuntinių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder